AAA

NA-DANASNJI-DAN | 13.12.2019 09:55 > 13.12 09:58

Na današnji dan 13. decembar

1877 Srpski kralj Milan Obrenović je, na poziv Rusije objavio po drugi put rat Otomanskom carstvu. U martu 1878. rat je završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala da ostvari premoć na jugu Balkana.
****
1545 Počeo je rad Tridentski koncil koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III. Ekumenski koncil, na kojem je do kraja izgradjen status Katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima je zasedao do 1563. Na osnovu zaključka ovog skupa vodjen je protivreformacijski pokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi (1618-48).

1553 Rodjen je francuski kralj Anri IV (Henri), prvi monarh iz dinastije Burbona (Bourbon). Idejni vodja hugenota (protestanata) kasnije je prešao na katolicizam, ali je Nantskim ediktom 1598. osigurao hugenotima verske slobode i okončao verske ratove. Tokom njegove vladavine osnovane su prve francuske kolonije u Americi. Ubio ga je rimokatolički fanatik Fransoa Ravajak (Francois Ravaillac) 1610.

1570 Mirom u Šćećinu Danska je priznala nezavisnost Švedske.

1642 Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je Novi Zeland, ali se nije iskrcao iz straha od ratobornih domorodaca, pa je zasluga za otkriće pripala Englezu Džejmsu Kuku (James Cook) koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

1797 Rodjen je nemački pesnik Hajnrih Hajne (Heinrich Heine) jedan od najvećih liričara 19. veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pesništvo ("Knjiga pesama", "Romansero", "Ata Trol", "Nemačka, zimska bajka").

1806 Srpski ustanici su u Prvom srpskom ustanku oslobodili beogradsku varoš i naterali Turke da se povuku u Kalemegdansku tvrdjavu. Tvrdjava je osvojena početkom 1807, a Turci su ponovo zauzeli Beograd po slomu ustanka 1813.

1921 SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan potpisali su Vašingtonski ugovor o medjusobnom poštovanju ostrvskih poseda u Pacifiku.

1937 Japanske trupe su okupirale kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica pobile 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju kao "Silovanje Nankinga".

1939 U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svetskom ratu britanske krstarice "Eksiter", "Ajaks" i "Ahil" su kod zaliva La Plata u Atlantskom okeanu teško oštetile i onesposobile nemački bojni brod "Graf Špe" koji je tokom gusarskog krstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopio devet trgovačkih brodova.

1944 Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim je upravljao pilot samoubica (kamikaza), u Drugom svetskom ratu je udario u američku krstaricu "Nešvil" i usmrtio 133 člana posade.

1967 Vojna hunta u Grčkoj je sprečila kontraudar, a kralj Konstantin (Constatine), primoran da napusti Grčku, pobegao je s porodicom u Rim.

1981 General Vojćeh Jaruzelski (Wojciech) zaveo je ratno stanje u Poljskoj, zabranjen je rad nezavisnog sindikata "Solidarnost", a hiljade sindikalnih aktivista su pritvorene.

1982 U zemljotresu u Severnom Jemenu, u provinciji Damar stotinak kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginule su 3.000 ljudi.

1988 U Kongu je potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je otvoren put ka nezavisnosti Namibije i okončanju gradjanskog rata u Angoli započetog 1975.

1991 Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile su da se priključe Zajednici Nezavisnih Država.

1999 U Ljubljani je umro slovenački političar Stane Dolanc, visoki komunistički i državni funkcioner Jugoslavije.

2000 Vladimir Putin je kao prvi predsednik Rusije, od raspada SSSR-a 1991. došao u posetu predsedniku Kube Fidelu Kastru (Castro).

2002 Na samitu u Kopenhagenu Evropska unija je odlučila da primi još 10 država: Poljsku, Češku, Madjarsku, Sloveniju, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Kipar i Maltu, počev od 1. maja 2004. godine.

2003 Američke snage su uhapsile svrgnutog predsednika Iraka Sadama Huseina, koji se skrivao u podzemnom skloništu u blizini svog rodnog grada Tikrita. Potraga za njim trajala je skoro devet meseci od kada su američko-britanske snage izvršile invaziju na Irak. Osudjen je na smrt vešanjem i pogubljen 30. decembra 2006. godine.

2004 Na predsedničkim izborima u Rumuniji pobedio je gradonačelnik Bukurešta i kandidat reformskih opozicionih snaga Trajan Bašesku, čime je okončana decenija vladavine naslednika bivšeg komunističkog režima.

2006 Umro je američki glumac Piter Bojl (Peter Boyle) koji je stekao slavu ulogom nezadovoljnog radnika u filmu "Džo, i to je Amerika" i "Mladi Frankeštajn" i u TV-seriji "Svi vole Rejmonda".

2009 Posle 18 godina prekida zbog rata u Bosni i Hercegovini, uspostavljen je železnički saobraćaj izmedju Sarajeva i Beograda.

2010 Umro je američki novinar i diplomata Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) specijalni izaslanik predsednika Baraka Obame za Avganistan i Pakistan. Holbruk je imao važnu ulogu u zaključenju Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini.

2011 Teniser Srbije Novak Djoković izabaran je za najboljeg sportistu Balkana 2011. godine. U glasanju je učestvovalo 11 novinskih agencija tog regiona.

2013 Italijanska vlada je dekretom ukinula finansiranje političkih stranaka iz javnih sredstava i uvela da se one od 2017. finasiraju prilozima gradjana.

2016 Italija je dobila novu vladu na čelu s Paolom Djentilonijem (Gentiloni), koga je opozicija kritikovala da su mu kabinet i program istovetni kao njegovog prethodnika Matea Rencija (Matteo Renzi).

2018 Umrla je Nensi Vilson (Nancy Wilson), američka džez-pevačica, dobitnica tri Gremi nagrade, koja je siroku popularnost stekla hitom "(You Don't Know) How Glad I Am" 1964. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.