AAA

NA-DANASNJI-DAN | 07.04.2021 08:05 > 07.04 08:12

Na današnji dan 7. april (VIDEO)

2009. Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori osudjen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom1348 Češki kralj Karlo IV osnovao je univerzitet u Pragu (Karlov univerzitet), prvi univerzitet u centralnoj Evropi.
1614 Umro je španski slikar El Greko, rodjen na Kritu 1540. godine kao Dominikos Teotokopulos (Theotokopulos). Tvorac jednog od najoriginalnijih slikarskih opusa u istoriji evropskog slikarstva bio je potpuno zaboravljen i ponovo je otkriven krajem 19. veka.

1770 Rodjen je engleski romantičarski pesnik Vilijam Vordsvort (William Wordsworth). Najznačajnije njegovo delo su "Lirske balade", knjiga koja je označila početak romantizma u engleskoj književnosti.

1866 Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira šerifa Osman Paše, otvorio je prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni nedeljnik "Bosanski vjesnik". List je uredjivao Miloš Mandić, a izlazile su na srpskom ili hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu.

1929 Beogradska radio stanica prvi put je direktno prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i "Jugoslavije". Reporter je bio Rade Stoilović.

1939 Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale celu zemlju.

1941 Vlada Kraljevine Jugoslavije objavila je proklamaciju o početku rata s Nemačkom i Italijom i izdala naredbu o opštoj mobilizaciji.

1943 Jovan Dučić, srpski pesnik, esejist i putopisac umro je u mestu Geri, u SAD. Njegovo delo predstavlja vrhunac srpske lirike u dve prve dekade 20. veka. Bio je u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. godine živeo je u SAD, a njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodno mesto Trebinje u oktobru 2000. ("Pesme", "Pesme u prozi", "Plave legende", "Pesme ljubavi i smrti", "Carski soneti", zbirka putopisa "Gradovi i himere", knjiga proze "Blago cara Radovana").

1943 U laboratoriji u Bazelu, u švajcarskoj prvi put je proizvedena droga LSD.

1945 Američki avioni su u Drugom svetskom ratu potopili najveći japanski ratni brod "Jamato".

1947 Umro je američki automobilski magnat Henri Ford (Henry). Prve "benzinske kočije" konstruisao je 1896, a 1899. je počeo proizvodnju automobila. Prvi je uveo serijsku proizvodnju, a 1908. je stvorio "model T", prvi "narodni automobil".

1948 Osnovana je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Statut ove organizacije potpisalo je 26 zemalja, a 7. april proglašen je za Svetski dan zdravlja.

1955 Umrla je američka filmska glumica Teda Bara (Theda), prva "vamp" žena u istoriji kinematografije.

1962 Uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Djilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige "Razgovori sa Staljinom". Bilo je to četvrto hapšenje i sudjenje Djilasu od kako se, januara 1954. godine, razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

1963 Usvojen je novi jugoslovenski ustav kojim je naziv države Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) promenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). Novi ustav popularno je nazvan "povelja samoupravljanja" jer je njime samoupravni model primenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.

1966 Iz Sredozemnog mora kod španske obale izvadjena je američka hidrogenska bomba, ispala iz aviona zbog tehničke greške.

1971 U Stokholmu je pucano na jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, koji je osam dana kasnije umro od posledica ranjavanja. Atentatori Miroslav Barešić i Andjelko Brajković uhvaćeni su i osudjeni u Švedskoj na doživotnu robiju.

1975 U Zagrebu je umro hrvatski slikar i grafičar Krsto Hegedušić. Bio je inicijator i jedan od osnivača umetničke grupe "Zemlja" (1929), a osnivač je i slikarske škole naivaca u Hlebinama (1930).

1990 Na feribotu "Skandinavska zvezda" izbio je požar tokom plovidbe Severnim morem izmedju Norveške i Danske. Poginulo je 158 ljudi.

1992 Dan pošto je Evropska zajednica (EU) priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjaluci nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević dali su ostavke.

1992 SAD su priznale nezavisnost BiH, Slovenije i Hrvatske.

1994 U glavnom gradu Ruande Kigaliju ubijen je premijer Agate Uvilingijimana (Agathe Uwilingiyimana).

2004 Više od 600 Iračana je poginulo, a preko 400 je ranjeno u bombardovanju džamije u Faludži, iračkom gradu koji je danima bio pod opsadom američkih marinaca. U Bagdadu je zvanično saopšteno da je u toj zemlji poginulo više od 720 vojnika koalicionih snaga, predvodjenih SAD, od čega većina nakon proglašnja kraja glavnih vojnih operacija 1. maja 2003. godine.

2005 Indija i Pakistan su obnovile autobusku liniju koja je posle 60 godina povezala podeljeni region Kašmira.

2009 Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori osudjen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

2013 Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori po treći put je pobedio Filip Vujanović i osvojio petogodišnji mandat, dok je njegov protivkandidat Miodrag Lekić dobio 7.600 glasova manje.

2017 U napadu kamionom na prolaznike u pešačkoj ulici Stokholma četiri osobe su poginule i 15 je povredjeno, švedska policija je ocenila da je reč o terorističkom delu.

2018 Preko Žeželjevog mosta u Novom Sadu ponovo je uspostavljen železnički saobraćaj, 19 godina nakon njegovog rušenja u NATO bombardovanjuKOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.