AAA

NA-DANASNJI-DAN | 23.10.2021 10:25 > 23.10 10:29

Na današnji dan 23. oktobar

2008 U eksploziji bombe podmetnute pod automobil ubijen je hrvatski novinar Ivo Pukanić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Nacional".

42. p.n.e. Samoubistvo je izvršio Marko Junije Brut (Marcus Iunius Brutus), jedan od vodja zavere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar. Brut se ubio posle poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanele snage Marka Antonija i Oktavijana.

1596 Turska vojska sultana Muhameda III je kod Erlaua u Madjarskoj porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana (Maximilian).
1789 Rodjen je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor prvog ustava u modernoj srpskoj istoriji poznatog pod imenom Sretenjski ustav (1835). Pokrenuo je i uredjivao "Novine serbske" (1813-22) u Beču, a potom je kratko vreme bio ministar prosvete i urednik prvih novina u Srbiji Miloša Obrenovića.

1817 Rodjen je francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Athanase Larousse), izdavač "Velikog svetskog rečnika XIX veka" u 17 tomova. Izdavačka kuća "Larus" je posle njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rečnika.

1912 Počela je bitka kod Kumanova u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz turskim trupama i prisilila ih da se povuku ka Bitolju.

1917 Američke snage stupile su u prve borbene akcije u Prvom svetskom ratu, kod Linevila u Francuskoj.

1917 Na sednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije (boljševika) doneta je odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvodjenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov (Lenjin).

1940 Rodjen je brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznat kao Pele, koji se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

1942 Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija (Montgomery) počela je ofanzivu protiv nemačkih snaga pod komandom Ervina Romela u egipatskoj pustinji kod mesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu okončana je 12 dana kasnije pobedom Britanaca, nakon čega je usledilo iskrcavanje saveznika na tlo severne Afrike.

1944 Sovjetska Crvena armija ušla je u Drugom svetskom ratu u Madjarsku.

1944 Prebacujući se preko Dunava u tek oslobodjeni Beograd, u Drugom svetskom ratu je poginuo Ivan Milutinović, jedan od vodja Narodnooslobodilačkog rata i visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije.

1944 U filipinskom zalivu Lejte počela je jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svetskom ratu, u kojoj je učestvovala gotovo cela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Okončana je porazom Japanaca 25. oktobra.

1954 Posle serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele su se da okončaju okupaciju Nemačke.

1956 Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj je počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

1958 Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman "Doktor Živago" koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

1961 Bivšem generalnom sekretaru UN Švedjaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu (Hammarskjoeld), koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1973 Severnovijetnamski mirovni pregovarač Le Duk To odbio je Nobelovu nagradu za mir uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još nema mira.

1983 U napadu sa kamionima napunjenim eksplozivom na štab američkih marinaca u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici, poginuo je 241 američki vojnik i 58 francuskih vojnika.

1983 Na akušerskoj klinici u Zagrebu rodjena je prva jugoslovenska beba iz epruvete.

1990 Ukrajinski premijer Vitalij Masol je prinudjen da podnese ostavku posle masovnih studentskih protesta. To je bio prvi funkcioner Sovjetskog Saveza koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

1991 Predstavnici 19 zemalja potpisali su na medjunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg gradjanskog rata u Kambodži.

2001 IRA je objavila da počinje razoružavanje, posle čega je Velika Britanija ukinula četiri bezbednosna punkta.

2002 Čečenski teroristi su upali u moskovsko pozorište Dubravka i oko 800 taoca držali tri dana u zatočeništvu, zahtevajući povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. Prilikom upada ruskih specijalaca u pozorište poginulo je 37 otmičara i 67 talaca, dok je njih 750 oslobodjeno.

2003 Čang Mej-ling, udovica Čang Kaj-šeka i nekada najmoćnija žena u Kini, umrla je u svom domu u Njujorku.

2004 Na Kosovu su održani parlamentarni izbori, koje je većina kosovskih Srba bojkotovala. To su drugi izbori od 1999. kada su vlast u toj pokrajini preuzele UN.

2012 Preminuo je Vilhelm Brase (Wilhelm Brasse), fotograf koji je u Aušvicu po nalogu nacista snimio izmedju 40.000 i 50.000 fotografija logoraša osudjenih na smrt, a čiji su sačuvani negativi pomogli da odgovorni za ova zlodela budu osudjeni.

2017 Na parlamentarnim izborima u Japanu Liberalno demokratska partija premijera Šinzo Abea (Shinzo) zajedno sa koalicionim partnerima osvojila je gotovo dve trećine mesta u Donjem domu parlamenta.

2019 Britanska policija je pronašla je tela 39 migranata u kamionu istočno od Londona. Ovo nije prvi takav slučaj u Evropi koji ukazuje na opasnosti s kojima se suočavaju migranti u mreži krijumčara ljudi i napora evropskih vlasti da se zaustavi ilegalna migracija.

2020 Trajni prekidu vatre izmedju sukobljenih stana u višegodišnjem ratu koji je Libiju podelio na dva dela, potpisan je u Ženevi.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.