AAA

NA-DANASNJI-DAN | 03.07.2022 10:20 > 03.07 10:25

Na današnji dan 3. jul (VIDEO)

1987. Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan "kasapin iz Liona", osudjen je u Francuskoj na doživotnu robiju.321 Rimski car Konstantin II, hrišćanin, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.
1423 Rodjen je francuski kralj Luj XI (Louis) koji je tokom vladavine (1461-83) podstakao razvoj zanatstva i trgovine dajući gradovima privilegije. Modernizovao je stare i podigao nove visoke škole.

1583 Ruski car Ivan Grozni ubio je sina u nastupu gneva. Taj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmski rediteljima.

1608 Francuski istraživač Samiel de Šamplen (Samuel, Champlain) osnovao je kanadski grad Kvebek.

1642 Umrla je francuska kraljica Marija de Mediči (Marie Medici), kćerka toskanskog vojvode Frančeska de Medičija. Posle ubistva kralja Anrija IV (Henri) vladala je kao regentkinja (1610-17.) uz sina Luja XIII (Louis). Za nju je gradjena Palata Luksemburg u Parizu čije su dvorane bile ukrašene 21 Rubensovom slikom koje se sada nalaze u Luvru.

1775 General Džordž Vašington (George Washington), kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849 Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Djuzepea Garibaldija (Giuseppe) i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1881 Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo je potpisalo konvenciju s Grčkom kojom joj je predalo Tesaliju i delove Epira.

1883 Rodjen je austrijski pisac Franc Kafka (Franz). Njegova dela, medju kojima su najpoznatiji romani "Proces" i "Zamak" i pripovetka "Metamorfoza", imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. veka.

1904 Umro je Teodor Hercl (Theodor Herzl), osnivač i lider cionističkog pokreta. Organizovao je prvi cionistički kongres u Bazelu (1897) i bio je prvi predsednik Svetske cionističke organizacije. U delu "Jevrejska država" (1896) izneo je plan za osnivanje jevrejske države u Palestini.

1940 Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da je ne bi zarobila Nemačka. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je više od 1.000 francuskih mornara.

1944 Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika.

1954 U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno još tokom Drugog svetskog rata.

1962 Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1969 Jedan od osnivača engleske rok-grupe "Rolingstons" Brajan Džons (Brian Jones) utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1972 Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum kojim je okončan sukob izazvan 1971. gradjanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987. Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan "kasapin iz Liona", osudjen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988 Raketa sa američkog ratnog broda "Vensen" je u poslednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion "Erbas A300" iznad Persijskog zaliva. Poginulo je svih 290 ljudi u letilici.

1995 Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena, posebno zbog već trogodišnje medjunarodne izolacije SR Jugoslavije.

1996 Predsednik Rusije Boris Jeljcin pobedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova i započeo drugi predsednički mandat.

2001 Ruski avion "tupoljev 154" srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

2001 U prvom pojavljivanju pred Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio je da se izjasni o optužnici za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.

2004 Umro je Andrijan Nikolajev, ruski kosmonaut koji je 1962. godine postavio rekord po dužini boravka u svemiru. Kružio je oko Zemlje 64 puta za ukupno 96 sati.

2004 Manastir Visoki Dečani je uvršćen na listu svetske baštine UNESKO-a kao peti spomenik iz Srbije i Crne Gore. Na listi UNESKO-a su 754 spomenika iz celog sveta.

2008 Haški tribunal pravosnažno je oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine. Prvostepenom presudom izrečenom u leto 2006, Orić je bio proglašen krivim i osuđen na dve godine zatvora.

2010 Roza Otunbajeva inaugurisana je za predsednicu Kirgizije, nekadašnje sovjetske republike koja je bila zahvaćena političkim i etničkim nasiljem od krvavog zbacivanja bivšeg predsednika Kurmanbek Bakijeva aprila te godine. Zo je bila prva žena na čelu jedne države u Centralnoj Aziji.

2011 Na izborima u Tajlandu je pobedila partija Jingluk Šinavatre, sestre bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre koji je bio u egzilu od svrgavanja s vlasti 2006. Jingluk je prva žena na premijerskoj funkciji u tom južnoazijskom kraljevstvu.

2011 Srpski teniser Novak Djoković osvojio je glen slem turnir u Vimbldonu i time obezbedio prvo mesto na svetskoj rang listi (ATP). Dan ranije imenovan je za ambasadora UNICEFA u Srbiji.

2013 Egipatska vojska je smenila predsednika države Mohameda Mursija, suspendovala Ustav i najavila prevremene predsedničke izbore.

2020 Vlada Francuske na čelu s premijerom Eduarom Filipom podnela je ostavku, a za mandatara za sastav nove vlade imenovan Žan Kasteks, zvaničnik zadužen za mere protiv pandemije korona virusa.

2021 Nemačka je uvela zabranu prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, primenjujući tako evropsku direktivu usmerenu na zaštitu okeana od zagadjenja.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.