AAA

NA-DANASNJI-DAN | 06.08.2022 11:00 > 06.08 11:12

Na današnji dan 6. avgust

1881 Rodjen je engleski mikrobiolog Aleksander Fleming (Alexander), koji je 1928. otkrio penicilin. Nobelovu nagradu 1945. podelio je sa Ernstom Čejnijem (Chain) i Hauardom Florijem (Howard Florey), koji su prvi primenili penicilin u lečenju infekcija.

1637 Umro je engleski pisac i glumac Ben Džonson (Jonson) autor satirične komedije "Valpone, ili lisica", koja se smatra jednim od najboljih dela tog žanra u renesansnoj književnosti.

1660 Umro je španski slikar Dijego Velaskez (Diego Velasquez) jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Filipa IV (portreti članova kraljevske porodice, "Predaja Brede", "Venera sa ogledalom").

1661 Portugal i Holandija potpisali su sporazum prema kojem su Portugalci zadržali Brazil, a Holandjani Cejlon (Šri Lanka).

1796 U Cetinju je Skupština crnogorskih starešina izglasala "Stegu", prvi pisani zakonski akt u Crnoj Gori.

1806 Car Franc I Habzburg odrekao se titule rimskog cara i proglasio se carem Austrije. Time je prestalo da postoji Sveto rimsko-nemačko carstvo.

1807 Srpski prosvetitelj Dositej Obradović prešao je iz Zemuna u ustaničku Srbiju, gde je kao prvi Karadjordjev popečitelj (ministar) prosvete ostao do kraja života (1811).

1809 Rodjen je Alfred Tenison (Tennyson), jedan od najznačajnijih pesnika engleske viktorijanske ere, zvanični dvorski pesnik (Poet Laureate) (poeme "Kraljevske slike", "Princeza", elegija "In memoriam", sonet "Crnoj Gori", zbirka lirskih pesama).

1825 Bolivija je proglasila nezavisnost nakon gotovo tri veka španske vladavine.

1860 Rodjen je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. s Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik.

1881 Rodjen je engleski mikrobiolog Aleksander Fleming (Alexander), koji je 1928. otkrio penicilin. Nobelovu nagradu 1945. podelio je sa Ernstom Čejnijem (Chain) i Hauardom Florijem (Howard Florey), koji su prvi primenili penicilin u lečenju infekcija.

1890 U njujorškom zatvoru Oburn pogubljen je ubica Vilijam Kemler (William Kemmler). To je bilo prvo izvršenje smrtne kazne na električnoj stolici.

1914 Austro-Ugarska je objavila rat Rusiji, a Srbija i Crna Gora Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1916 Rodjen je malteški političar Dom Mintof (Mintoff), koji je kao predsednik laburističke vlade od 1971. vodio politiku odvajanja Malte od Velike Britanije i Evrope, stvarajući bliže veze sa Libijom i arapskim svetom.

1918 Završena je nemačka ofanziva na Marni. Poslednji veliki napad Nemaca u Prvom svetskom ratu završen je porazom, a oko 100.000 nemačkih vojnika je poginulo i ranjeno.

1926 Američka plivačica Gertruda Ederle (Gertrude) postala je prva žena koja je preplivala Lamanš. Plivanje je trajalo 14 časova.

1928 Rodjen je američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Endi Vorhol (Warhol), najznačajniji predstavnik pop-arta.

1932 Otvoren je prvi venecijanski filmski festival.

1940 Estonija je ušla u sastav SSSR-a pod nazivom Estonska Sovjetska Socijalistička Republika.

1945 Amerikanci su u Drugom svetskom ratu bacili prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. Grad je razoren, 13 kvadratnih kilometara pretvoreno je u pustoš. Poginulo je oko 117.000 ljudi, a od posledica bačene bombe stradalo je 217.137.

1962 Jamajka je stekla nezavisnost posle 300 godina britanske vladavine.

1973 Umro je kubanski diktator Fulhensio Batista i Saldivar (Fulgencio, y Zaldivar), koji je vladao Kubom od 1952. do 1959, kada je zbačen u revoluciji pod vodjstvom Fidela Kastra (Castro).

1978 Umro je papa Pavle VI, čiji je pontifikat (od 1963) obeležen nastojanjima da katoličku crkvu približi savremenom svetu. Normalizovao je odnose sa komunističkim zemljama i podržavao Pokret nesvrstanih. Nasledio ga je Jovan Pavle I.

1991 Predsedništvo SFR Jugoslavije jednoglasno je usvojilo odluku o proglašenju potpune i bezuslovne obustave vatre na teritoriji Republike Hrvatske.

1995 Hrvatski avioni i artiljerija gadjali su srpske izbeglice koje su u kolonama napuštale teritoriju Hrvatske, nakon ofanzive hrvatske vojske na Krajinu.

1996 Američki naučnici objavili su da su pronašli dokaz da je na Marsu davno postojao život, na osnovu ispitivanja ostataka meteora pronadjenog na Antarktiku.

1997 Boing 747 "Korean erlajnza" srušio se na putu iz Seula u blizini aerodroma Guam. Poginulo je 228 putnika i članova posade, a 26 ih je preživelo.

1999 Predsednik Rusije Boris Jeljcin zatražio je od parlamenta da ukine smrtnu kaznu u toj zemlji.

2001 Vrhovni sud Kalifornije doneo je odluku da proizvodjači vatrenog oružja ne podležu zakonskoj odgovornosti za kriminalnu upotrebu njihovog oružja.

2003 Sud u Madagaskaru osudio je bivšeg predsednika Dedijea Raciraka (Ratsiraka) na 10 godina teškog rada zbog pronevere javnih fondova vrednih osam miliona američkih dolara.

2004. Umro je pionir fank muzike Rik Džejms (Rick James) čiji je čuveni hit iz 1981. "Super Freak".

2005 Umro je bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Robin Kuk (Cook) koji je 2003. napustio vladu Tonija Blera u znak protesta zbog invazije na Irak.

2008 Vojska Mauritanije izvela je državni udar protiv predsednika Sidi Muhameda Abdulahija. Nakon hapšenja predsednika i premijera svu vlast je preuzeo Mohamed Uld Abdel Aziz.

2009 Umrla je Savka Dapčević Kučar, jedna od najuticajnijih hrvatskih političarki iz vremena SFRJ i istaknuti lider "Hrvatskog proleća" sedamdesetih godina.

2010 Sjedinjene Američke Države (SAD) prisustvovale su prvi put ceremoniji povodom godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu, 6. avgusta 1945, u kojem je stradalo 140.000 ljudi. Posle šest i po decenija, ambasador SAD u Japanu Džon Rus položio je venac u Hirošimi. SAD nikada nisu uputile izvinjenje za atomske napade na Hirošimu i Nagasaki.

2011 Protestni marš povodom smrti Marka Dagana koga su ubili policajci pod nerazjašnjenim okolnostima u Londonu, okončan je nemirima, koji su sledeće četiri noći izazvali talas nasilja širom Engleske u kojima je stradalo pet osoba.

2012 Istraživačko vozilo američke svemirske agencije NASA "Kjurioziti", veličine automobila, spustilo se na Mars, sa zadatkom da analizom uzorka tla ove planete utvrdi da li je na njoj moglo biti života. Minerali koje je identifikovao "Kjurioziti" na Marsu krajem 2013. sugerišu da je postojalo jezero slabog saliniteta i neutralne pH vrednosti, što su uslovi pogodni za razvoj života.

2014 Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se ograničava ili zabranjuje uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i sirovina iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobima u Ukrajini.

2019 Predsednik Mozambika Filipe Njusi i lider najveće opozicione grupe u toj zemlji Osufo Momade potpisali su novi mirovni sporazum kojim su se obavezali na okončanje višegodišnjeg nasilja i sprovodjenje izbora 15. oktobra. Njusi i Momade su 1. avgusta potpisali sporazum o obustavljanju vojnih neprijateljstava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.