AAA

NA-DANASNJI-DAN | 27.09.2022 08:10 > 27.09 08:14

Na današnji dan 27. septembar (VIDEO)

2003. Umro je Donald O'Konor (Connor), najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu "Pevajući na kiši".

1540 Papa Pavle III odobrio je bulom "Regimini militantis ecclesiae" osnivanje jezuitskog katoličkog reda koji je, kao Društvo isusovaca, 1534. u Parizu osnovao Ignacio Lojola (Loyola).

1601 Rodjen je francuski kralj Luj XIII (Louis), jedan od najmoćnijih evropskih monarha. Tokom vladavine (1610-43) zaveo je apsolutizam uz pomoć kardinala Rišeljea (Richelieu), ugušio ustanak hugenota (protestanata) i nastavio kolonijalno širenje Francuske. U vreme njegove vladavine, 1635. godine, osnovana je Francuska akademija.

1825 Prvom u svetu javnom železničkom prugom, Darlington-Stokton, u severoistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor Džorž Stivenson (George Stephenson).

1862 Rodjen je južnoafrički general i državnik Luis Bota (Louis Botha), jedan od vodja Bura u ratu sa Englezima (1899-1902) i prvi premijer Južnoafričke Unije (1910-19). Bio je premijer Transvala od 1907. do 1910, kad su se burske republike Transval, Natal, Oranž i Kejplend udružile u Uniju.

1891 Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana "Oblomov", u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam "oblomovština" sinonim za parazitizam i apatiju ("Obična priča", "Ponor", "Uspomene o Bjelinskom").

1901 Rodjen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora partizanskog ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj. Poginuo je pod nerasvetljenim okolnostima oktobra 1944. godine kada se preko Dunava prebacivao u tek oslobodjeni Beograd.

1902 Rodjen je srpski pisac i pozorišni kritičar Milan Dedinac, sledbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik posleratne "Politike", dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta ("Od nemila do nedraga", "Malo vode na dlanu", "Pozorišne kritike").

1917 Umro je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega (Degas), koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtanja najbolje je iskazao slikajući ljudsko telo u pokretu ("Balerina, "Kupačica", Pralja").

1922 Grčki kralj Konstantin I (Constantine) abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu s Turskom, dve godine pošto se vratio na presto. Kralj je postao 1913, a prvi put je abdicirao 1917. kada je njegova odluka o neutralnosti Grčke u Prvom svetskom ratu izazvala nezadovoljstvo u zemlji i među zapadnim saveznicima.

1939 Nakon trodnevnog danonoćnog bombardovanja, Nemci su u Drugom svetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli glavni grad Poljske.

1940 Nemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt sila Osovine Berlin-Rim-Tokio.

1947 U Varšavi je osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija (Informbiro). To savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija osnovano je na inicijativu SSSR-a, a sedište mu je do proleća 1948. bilo u Beogradu, potom u Bukureštu.

1962 U Jemenu je u vojnom udaru pukovnik Abdula al Salal (Abdullah, Sallal) oborio monarhiju i proglasio Jemensku Arapsku Republiku. Sa prestola je zbačen poslednji jemenski imam Mohamed Badr (Mohammed), nedelju dana pošto je nasledio umrlog oca imama Ahmada.

1964 Vorenova komisija je posle desetomesečne istrage saopštila da je Li Harvi Osvald (Lee Harvey Oswald) bio jedini atentator na predsednika SAD Džona Kenedija (John Kennedy), 22. novembra 1963. u Dalasu. Drugi su tvrdili da Osvald koji je ubijen dva dana posle atentata, nije bio jedini atentator, a možda i da nije ni učestvovao u atentatu.

1968 Portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar koji je vladao od 1932, zbog moždanog udara se povukao s mesta premijera.

1970 Na inicijativu predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera (Nasser), kralj Jordana Husein (Hussein) i vodja Palestinskog oslobodilačkog pokreta Jaser Arafat (Yasser) potpisali su u Kairu sporazum o okončanju gradjanskog rata u Jordanu.

1990 Iran i Velika Britanija su obnovili diplomatske odnose koje je Teheran prekinuo u martu 1989. zbog knjige "Satanski stihovi" britanskog pisca indijskog porekla Salmana Rušdija (Rushdie). Odnosi su vraćeni na nivo ambasadora tek 1998, kada su vlasti Irana odustale od "fatve" verske osude kojom je tražena smrt Rušdija.

1996 Snage fundamentalističkog islamskog pokreta Talibana zauzele su glavni grad Avganistana, Kabul, i obesile bivšeg šefa države Nadžibulaha (Najibullah).

1998 Obećavši da će rešiti problem masovne nezaposlenosti, lider nemačkih socijaldemokrata Gerhard Šreder (Gerhard Schroeder) pobedio je Helmuta Kola (Kohl) na izborima i postao novi kancelar Nemačke.

2000 Više desetina hiljada ljudi u centru Beograda i oko pola miliona širom Srbije burno je pozdravilo proglašenje izborne pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na izborima 24. septembra, kao i odluku lidera opozicije Vojislava Koštunice da ne prihvati drugi krug predsedničkih izbora koji je najavila vlast.

2000 U eksploziji gasa u rudniku uglja u južnoj kineskoj provinciji Guidžu poginulo je 118 rudara.

2001 Napadač u policijskoj uniformi upao je na sednicu lokalne skupštine švajcarskog kantona Cug i ubio 13, ranio 15 ljudi, a potom je izvršio samoubistvo.

2002 Istočni Timor je postao 191. članica Ujedinjenih nacija.

2003. Umro je Donald O'Konor (Connor), najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu "Pevajući na kiši".

2006 Haški Tribunal osudio je bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti. Oslobodjen je optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.

2009 Umro je kolumnista Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade Vilijam Sefajr (William Safire), stručnjak za jezik i bivši pisac govora u Beloj kući.

2011 Umro je australijski naučnik i ginekolog Karl Vud (Carl Wood) zaslužan za prvo vantelesno začeće.

2011 Preminuo britanski TV producent i scenarista Dejvid Kroft, autor serije "Alo, alo".

2012 Umro britanski filmski i TV glumac Herbert Lom, poznat po ulozi inspektora Drajfusa u serijalu "Pink panter" Blejka Edvardsa u kojem mu je partner bio Piter Selers.

2020 Dražave Jermenija i Azerbejdžan proglasile su ratno stanje usled eskalacije sukoba oko Nagorno-Karabaha, jermenske enklave u Azerbejdžanu nad kojom Jermenija nema kontrolu od kraja rata 1994. godine.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.