AAA

NA-DANASNJI-DAN | 21.11.2022 08:00 > 21.11 08:03

Na današnji dan 21. novembar

1995 Posle tronedeljnih pregovora u vojnoj bazi Rajt Peterson, u američkom gradu Dejtonu, predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Franjo Tudjman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u BIH.

1694 Rodjen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue (Francois Marie Arouet), poznat kao Volter (Voltaire), jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvetiteljstva u 18. veku ("Kandid", "Eseji o običajima i duhu nacije", "Filozofska pisma", "Traktat o metafizici").

1783 Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije (Francois Pilatre, Rosier) i Fransoa Loran (Francois Laurent) izveli su prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom, preletevši iznad Pariza osam kilometara za 25 minuta.
1806 U nameri da ekonomski slomi Veliku Britaniju, Napoleon Bonaparta (Bonaparte) objavio je Berlinski dekret o njenoj blokadi, uz zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1844 Umro je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih "pisama", najveću popularnost je stekao basnama po uzoru na Ezopa, inspirišući se i ruskim folklorom.

1869 Rodjen je pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. Tokom Drugog svetskog rata bio je predsednik jugoslovenske emigrantske vlade u Londonu (1942-43), a posle rata komunističke vlasti su ga u odsustvu osudile na 20 godina zatvora.

1877 Tomas Edison (Thomas) je objavio pronalazak fonografa.

1916 Umro je Franc Jozef I (Franz Josef), austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca, nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, iskoristio je za obračun sa Srbijom. Smatra se da je taj atentat bio i neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Nasledio ga je Karlo I, poslednji vladar carstva koje se raspalo tokom tog rata.

1937 Osnovana je Muzička akademija u Beogradu, a 1973. je dobila status fakulteta.

1938 Nemačka je okupirala Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je nemačkom Rajhu.

1963 Vatikanski koncil odobrio je u crkvenim rimokatoličkim obredima upotrebu domicilnog jezika umesto latinskog.

1974 Od eksplozija koje su u dva "paba" u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginula je 21 osoba, a 162 su ranjene.

1977 U jugoistočnoj Indiji ciklon je usmrtio 3.000 ljudi, a ogromni talasi su zbrisali čitava sela.

1981 Umro je pisac i istoričar umetnosti i književnosti Milan Kašanin, pre Drugog svetskog rata direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja kneza Pavla, a posle rata Galerije fresaka ("Dva veka srpskog slikarstva", "Umetnost i umetnici").

1994 Avijacija NATO je sa 36 bombardera iz baza u Italiji napala aerodrom Udbine posle pisma Franje Tudjmana UN u kojem je predsednik Hrvatske optužio krajiške Srbe da odatle napadaju Bosnu i Hercegovinu. To je bila najveća vazduhoplovna operacija Severnoatlantskog pakta od njegovog osnivanja 1949.

1995 Posle tronedeljnih pregovora u vojnoj bazi Rajt Peterson, u američkom gradu Dejtonu, predsednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije Franjo Tudjman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, parafirali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u BIH.

1995 Argentina je izručila Italiji nacističkog oficira Eriha Pribkea (Erich Priebke), odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svetskom ratu.

2000 Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, u kojem su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbednosti, obnovljeni su sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

2002 Medjunarodni tužilac na Kosovu Antoni Rič je podigao optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Rustema Mustafe, zvanog "Remi", i još trojice bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina na Kosovu od avgusta 1998. do sredine juna 1999.

2004 U Ukrajini je održan drugi krug predsedničkih izbora, posle kojih su, zbog izborne kradje, na ulicama Kijeva protestovale hiljade pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Kriza je okončana 3 . decembra, kada je Ustavni sud doneo odluku da se poništi drugi izborni krug i izbori ponove 26. decembra, kada je Juščenko izabran za predsednika Ukrajine.

2006 U Beogradu je umrla kompozitorka, pijanistkinja i pesnikinja Ksenija Zečević.

2011 Umrla je En Mekafri (Anne McCaffrey), jedna od najpoznatijih spisateljica naučne fantastike, autorka serijala epske fantastike "Zmajevi jahači Perna", dobitnica dve najznačajnije nagrade za SF/F stvaralaštvo: Hugo i Nebula.

2012 Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je obeležio 20 godina postojanja.

2012 Mongolija je postala 57. članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

2014 Burkina Faso je dobila civilnu prelaznu vladu s diplomatom Mišel Kafandom na čelu, pošto je predsednik Blez Kompaore zbog nasilnih protesta podneo ostavku posle 27 godina vlasti. Privremena vlada je opstala do sredine septembra 2015. kada je vojska Burkine Faso preuzela vlast nekoliko nedelja pre izbora.

2015 U Kuala Lumpuru (Malezija) je održan dvodnevni sastanak Asocijacije deset zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN), na kojem je jedna od glavnih tema bila borba protiv terorizma.

2017 Robert Mugabe je podneo je ostavku na dužnost predsednika Zimbabvea koju je obavljao od 1987. Ostavci su prethodile demonstracije uz podršku vojske koja je preuzela vlast i Mugabea držala u kućnom pritvoru.

2018 Vlada Kosova donela odluku o povećanju takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto. Priština je nedelju dana ranije uvela takse od 10 odsto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.