AAA

NA-DANASNJI-DAN | 27.11.2022 09:55 > 27.11 09:56

Na današnji dan 27. novembar

1701 Rodjen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus (Celsius), tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

8. p.n.e. Umro je Flak Kvint Horacije, jedan od najvećih pesnika antičkog Rima. Njegova poezija je uticala na evropsko pesništvo, a delo "De arte poetika" bilo je uzor Boalovovoj (Boileau) poetici koja se smatra estetskim kanonom klasicizma.

1570 Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino (Jacopo), graditelj Biblioteke Svetog Marka i Lodjete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lodji Crkve Svetog Marka.
1701 Rodjen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus (Celsius), tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila naziv. Bio je profesor astronomije u Upsali i direktor prve švedske opservatorije.

1879 Francuska skupština je iz Versaja premeštena u Pariz.

1895 Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin (Alexandre Dumas Fils). Proslavio se romanom "Dama s kamelijama", prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu "Travijata".

1919 U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Caribrod (Dimitrovgrad), Bosilegrad i Strumica Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1926 Ahmed Ben Zogu je potpisao u Tirani ugovor s Italijom kojim je Albanija stavljena pod njen protektorat.

1940 U Rumuniji je profašistička "Gvozdena garda" ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola II (Carol), medju kojima i bivšeg premijera Nikolaea Jorgu (Nicolae).

1940 Nemačka je u Drugom svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

1941 Poslednje italijanske jedinice u Etiopiji predale su se savezničkim snagama u tvrdjavi Gonder. Saveznici su zarobili 23.000 italijanskih vojnika.

1942 Francuzi u Drugom svetskom ratu potopili su u luci Tulon veći deo svoje ratne flote da ih ne bi zarobili Nemci koji su upravo ušli u taj grad.

1942 Rodjen je američki rok pevač, gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks (Jimmi Hendrix), jedan od najpopularnijih muzičara u svetu 1960-ih godina. Umro je 1970, od prekomerne doze droge.

1943 U Drugom svetskom ratu, na aerodromu u Glamočkom polju poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije Vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

1953 Umro je američki pisac Judžin Gledston O'Nil (Eugene Gladstone O'Neill), tvorac moderene američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1936) ("Dugo putovanje u noć", "Čežnja pod brestovima", "Elektri priliči crnina").

1968 Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije su održane na Dan zastave, državni praznik Narodne Republike Albanije.

1989 U eksploziji u kolumbijskom avionu "Boing 727", na liniji Bogota-Kali, poginulo je svih 107 putnika i članova posade. Pretpostavlja se da je uzrok eksplozije bila podmetnuta bomba.

1991 Savet bezbednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

1996 U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje gradjana na lokalnim izborima u Srbiji, vlasti su prekinule rad "Indeksa" i "B-92", dve najslušanije beogradske radio stanice koje su stalno i detaljno izveštavale o gradjanskom protestu. Pod pritiskom javnosti, radio stanice su nastavile rad 5. decembra.

1996 U eksploziji gasa u rudniku uglja u kineskoj provinciji Šansi poginulo je više od 90 rudara.

1997 U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula su dva policajca i jedan Albanac, a četiri policajca su ranjena.

2000 Agencija UN za sidu objavila je da je od početka pandemije side dvadeset godina ranije, umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

2000 Norveški kralj Herold otvorio je u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao je rekord St. Gothard tunela u Švajacarskoj od 16.300 metara, a otvoren 1980.

2001 NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl otkrio atmosferu planete udaljene od Zemlje 150 svetlosnih godina. To je prvi put da je direktno detektovana atmosfera neke planete van Sunčevog sistema.

2003 Parlament Tajvana je, uprkos upozorenjima Pekinga, odobrio održavanje referenduma o nezavisnosti tog ostrva, otcepljenog od Kine posle Drugog svetskog rata.

2010 U Parizu je umro je crnogorski slikar Miodrag Dado Đurić, jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti, čija se dela nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

2011 Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel (Henry Kenneth Russel) proslavljen po filmovima u kojima je muzika imala centralnu ulogu ("Tomi", "Čajkovski"). Režirao je i filmove "Women in Love" koji je glumici Glendi Džekson doneo Oskara, "The Devils" i "Alfred states".

2014 Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, prozapadni političar sa ugledom u medjunarodnim finansijskim krugovima i branitelj nezavisnosti zemlje od "ruske vojne invazije", u Parlamentu je reizabran na tu dužnost.

2019 Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su novu Evropsku komisiju na čelu s Ursulom fon der Lajen, prvom ženom na tom položaju od nastanka EU.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.