AAA

NA-DANASNJI-DAN | 23.01.2023 08:05 > 23.01 08:07

Na današnji dan 23. januar

1832 Rodjen je francuski slikar Eduar Mane (Edouard Manet), preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu ("Doručak na travi", "Bal u Foli Beržeru", "Balkon", "Olimpija").

1516 Umro je Fernando II, kralj Aragonije od 1479, koji je sa ženom Izabelom I (Isabelle), kraljicom Kastilje od 1474, ujedinio te dve glavne pirinejske države od kojih je kasnije nastala Španija. Tokom njihove vladavine osvojena je Granada 1492, poslednje mavarsko uporište, iste godine proterani su Jevreji, a 1480. uspostavljen je inkvizicijski sud. Opremili su ekspediciju Kristofera Kolumba (Cristoforo Colombo) koja je otkrila Ameriku, a 1503. preuzeli od Francuske Napuljsku kraljevinu.

1719 Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena je kneževina Lihtenštajn.
1783 Rodjen je francuski pisac Mari Anri Bejl (Marie Henri Beyle), poznat pod pseudonimom Stendal (Stendhal), začetnik velike književne epohe francuskog realizma ("Crveno i crno", "Kartuzijanski manastir u Parmi", "Lisjen Leven").

1793 Rusija i Pruska sporazumele su se o drugoj podeli Poljske.

1806 Umro je engleski državnik Vilijam Pit Mladji (William Pitt the Younger), koji je u 24. godini postao 1783. najmladji premijer u istoriji Velike Britanije. Vodio je ekspanzivnu kolonijalnu politiku, učvrstio britansku vlast u Indiji, a u Evropi je bio glavni organizator koalicija protiv revolucionarne i Napoleonove Francuske.

1832 Rodjen je francuski slikar Eduar Mane (Edouard Manet), preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu ("Doručak na travi", "Bal u Foli Beržeru", "Balkon", "Olimpija").

1878 Tokom rusko-turskog rata Britanija je, na zahtev sultana Abdul Hamida II poslala svoju flotu u Konstantinopolj.

1898 Rodjen je Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva izneo je u dve knjige izdate u Njujorku "Filmsko osećanje" (1942) i "Filmski oblik" (1949), a njegov film "Oklopnjača Potemkin" (1925), jedno je od remek-dela filmske umetnosti.

1920 Holandija je odbila da izruči saveznicima bivšeg nemačkog cara Vilijema II, koji je nakon abdikacije u novembru 1918. emigrirao u Holandiju. Njegovo izručenje traženo je da bi bio kažnjen zbog zločina koje su Nemci počinili u Prvom svetskom ratu.

1928 Rodjena je francuska filmska glumica Žana Moro (Jeanne Moreau), koja se proslavila u filmovima francuskog "novog talasa" posle Drugog svetskog rata ("Lift za gubilište", "Ljubavnici", "Opasne veze", "Moderato kantabile", "Žil i Džim").

1931 Umrla je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umetnica klasičnog baleta početkom 20. veka. Karijeru je počela u Petrogradu s čuvenim Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Djagiljeva. Potom je osnovala sopstvenu grupu s kojom je sa ogromnim uspehom nastupala širom sveta.

1943 Britanska Osma armija pod komandom feldmaršala Montgomerija (Montgomery) zauzela je u Drugom svetskom ratu Tripoli u Libiji.

1944 Umro je norveški slikar Eduard Munk (Edvard Munch), jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike "Krik".

1945 Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu, napredujući ka Berlinu, izbile na reku Odru u Poljskoj.

1968 Mornarica Severne Koreje je u teritorijalnim vodama zarobila američki špijunski brod "Pueblo". Posada broda puštena je na slobodu u decembru.

1989 Umro je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umetnika 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bonuel) "Andalužanski pas" i "Zlatno doba". Sahranjen je u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

1997 Beogradski studenti su vatrometom, pištaljkama i trubama obeležili stoti sat neprekidnog stajanja pred policijskim kordonom u Kolarčevoj ulici u centru Beograda. Policija je od 24. decembra počela da sprečava studentske i gradjanske antirežimske demonstracije koje su počele 20. novembra zbog falsifikovanja rezultata na lokalnim izborima u Srbiji.

2000 Više od milion demonstranata prošlo je kroz centar Madrida protestujći zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljudi.

2002 U Parizu je umro jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih sociologa Pjer Burdije (Pierre Bourdieu), pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, žestoki kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegova knjiga "Mizerija sveta" (1993) doživela je komercijalni uspeh kao nijedno drugo delo iz oblasti sociologije.

2002 U pakistanskom glavnom gradu Karačiju kidnapovan je, a potom i ubijen, dopisnik američkog "Vol strit žurnala" Daniel Perl, koji je istraživao na temu islamskih militantnih grupa u toj zemlji.

2003 U Boliviji su ugledni biznismeni uputili apel vladi da odmah proglasi vanredno stanje i time okonča proteste širom zemlje, koji su doveli do gušenja ekonomije i gubitka ljudskih života. Osam osoba je poginulo tokom demonstracija stotine hiljada ljudi koji su su danima blokirali autoputeve zahatevajući smanjenje siromaštva.

2003 U Italiji je umro Djovani Anjeli (Giovanni Agnelli), koji se na čelu poznate auto-kompanije Fiat nalazio oko 30 godina i uspeo da tu porodičnu auto kuću koju je 1899. godine osnovao njegov deda, pretvori u veliki industrijski konglomerat.

2005 Umro je Džoni Karson (Johnny Carson), američki komičar koji je blizu 30 godina vodio najpopularniju televizijsku emisiju "Večerašnji šou".

2006 U železničkoj nesreći na pruzi Bijelo Polje Bar, kod mesta Bioče, u blizini Podgorice, poginulo je 45, a više od 200 putnika je povredjeno.

2007 Umro je akademik Nikola Milošević, filozof, publicista, književnik i književni kritičar, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, lider Srpske liberalne stranke i poslanik na izbornoj listi Demokratske stranke Srbije.

2008 Umro Zoran Predić, novinar i TV kritičar, urednik "Radio TV revije", direktor televizijskih stanica YU INFO, Politika, Studio B i Elmag.

2012 Francuski Senat usvojio je zakon prema kome poricanje da je Otomanska Turska počinila genocid nad Jermenima predstavlja krivično delo. Turski premijer Taip Erdogan je oštro protestovao zbog usvajanja tog kako navodi "diskriminatorskog i rasističkog" zakona.

2015 Umro Abdulah (Abdullah) bin Abdulaziz al-Saud, saudijski kralj smatran za reformatora, dozvoljavao blage kritike njegove vlade i smatrao da bi ženama trebalo biti dozvoljeno da rade. Kralj Saudijske Arabije od avgusta 2005., a zemlju je vodio od 1996. nakon što je njegov polubrat, kralj Fahd, doživio moždani udar.

2016 Reprezentacija Srbije je osvojila treću uzastopnu titulu Evropskog prvenstva u vaterpolu. Finalnu utakmicu Srbija : Crna Gora posmatralo je preko 18.000 ljudi, što je rekord u istoriji tog sporta.

2019 Letonija je dobila novu vladu koju vodi Kristjanis Karins čime je okončana politička blokada koja traje od oktobra prethodne godine kada su održani parlamentarni izbori u ovoj zemlji na kojima nijedna stranka nije osvojila većinu.

2021 Umro je Lari King (Larry), američki novinar i tv voditelj, koji je tokom više od pola veka duge karijere realizovao brojne intervjue sa poznatim ličnostima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.