AAA

NA-DANASNJI-DAN | 09.02.2023 08:05 > 09.02 08:06

Na današnji dan 9. februar

2018 Umro je Nebojša Glogovac (49) filmski, televizijski i pozorišni glumac (Ubistvo s predumišljajem, Bure baruta, Kad porastem biću kengur, Klopka, Krugovi, Ustav Republike Hrvatske...).

1540 U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana je prva trka konja.

1788 Austrijski car Josif II objavio je rat Turskoj. U ratu, koji je završen 1791. po Austriju nepovoljnim Svištovskim mirom, na austrijskoj strani učestvovali su i srpski dobrovoljci pod vodjstvom Koče Andjelkovića.
1801 Mirovnim ugovorom Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilu na severoistoku Francuske, prestalo je da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franc II Habsburg odrekao titule rimskog cara nemačkog naroda pet godina kasnije.

1849 Italijanski revolucionar Djuzepe Macini (Giuseppe Mazzini) proglasio je Rim republikom.

1881 Umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika, čije je delo u 20. veku postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji ("Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Bedni ljudi", "Poniženi i uvređeni", "Zapisi iz mrtvog doma", "Idiot").

1909 Francuska i Nemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamenu za ekonomske koncesije.

1917 Zbog pokušaja bugarske vojske da mobiliše srpske regrute u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji u Prvom svetskom ratu, izbio je Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa sedištem u Toplici, ustanak je krajem marta ugušen. Bugari su za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i decu i uništili nekoliko desetina sela izmedju Prokuplja i Leskovca.

1934 Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija potpisale su u Atini Balkanski pakt (Balkanska antanta), odbrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svetskog rata savez je oslabio zbog različitih stavova zemalja članica prema Nemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

1942 U njujorškoj luci izbio je požar na francuskom putničkom brodu "Normandija", tada najvećem i najelegantnijem u svetu, posle čega je brod potonuo.

1943 Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svetskom ratu pobedom američkih snaga nad japanskom armijom.

1943 Počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao "Bitka za ranjenike". Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na levu obalu Neretve.

1957 U Portugaliji je umro Mikloš Horti (Miklos Horthy, madjarski diktator (1920-44). Kao zapovednik krstarice "Navara" učestvovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918, uveo je Madjarsku u rat na strani Hitlera i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima, nakon zbacivanja s vlasti pobegao je u Portugaliju. U Jugoslaviji je bio proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini.

1962 Jamajka je postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1969. Boing 747 džambo džet izvršio je prvi probni let.

1977 Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu "Il-2" za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu.

1981 General Vojćeh Jaruzelski (Wojciech) postao je predsednik poljske vlade.

1984 Umro je šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije Jurij Vladimirovič Andropov. Bivši šef Komiteta državne bezbednosti (KGB), koji je nasledio Leonida Brežnjeva krajem 1982, bio je na vlasti manje od 16 meseci.

1991 Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni gradjani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača glasalo je za otcepljenje od SSSR.

1996 U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule su dve osobe, a oko 100 je ranjeno. Tim napadom prekinuto je 17-mesečno primirje.

1999 Kina je prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

2002 Umrla je britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

2005 Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

2008 Turski parlament usvojio je uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida obavezno pokrivanje glave i nošenje marama na univerzitetima u toj zemlji.

2014 U snežnoj oluji u Japanu 11 osoba je stradalo, a 1.250 povredjeno.

2015 Oko milion ljudi okupilo se na ulicama Abidžana, kako bi dočekali reprezentativce Obale Slonovače, šampione Afrike u fudbalu.

2017 Medjunarodni filmski festival Berlinale počeo je u glavnom gradu Nemačke političkom konotacijom glumci su na otvaranju u negativnom kontekstu pominjali američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) i političke mere za koje se zalaže.

2018 Umro je Nebojša Glogovac (49) filmski, televizijski i pozorišni glumac (Ubistvo s predumišljajem, Bure baruta, Kad porastem biću kengur, Klopka, Krugovi, Ustav Republike Hrvatske...).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.