AAA

NA-DANASNJI-DAN | 03.07.2017 09:30 > 03.07 09:43

Na današnji dan - 3. jul

1883  -  Rodjen je austrijski pisac Franc Kafka (Franz). Njegova dela, medju kojima su najpoznatiji romani "Proces" i "Zamak" i pripovetka "Metamorfoza", imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. veka.


****

321  -  Rimski car Konstantin II, hrišćanin, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.

1423  -  Rodjen je francuski kralj Luj XI (Louis) koji je tokom vladavine (1461-83) podstakao razvoj zanatstva i trgovine dajući gradovima privilegije. Modernizovao je stare i podigao nove visoke škole.

1583  -  Ruski car Ivan Grozni ubio je sina u nastupu gneva. Taj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmski rediteljima.

1608  -  Francuski istraživač Samiel de Šamplen (Samuel, Champlain) osnovao je kanadski grad Kvebek.

1642  -  Umrla je francuska kraljica Marija de Mediči (Marie Medici), kćerka toskanskog vojvode Frančeska de Medičija. Posle ubistva kralja Anrija IV (Henri) vladala je kao regentkinja (1610-17.) uz sina Luja XIII (Louis). Za nju je gradjena Palata Luksemburg u Parizu čije su dvorane bile ukrašene 21 Rubensovom slikom koje se sada nalaze u Luvru.

1775  -  General Džordž Vašington (George Washington), kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849 -  Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Djuzepea Garibaldija (Giuseppe) i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1881  -  Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo je potpisalo konvenciju s Grčkom kojom joj je predalo Tesaliju i delove Epira.

1883  -  Rodjen je austrijski pisac Franc Kafka (Franz). Njegova dela, medju kojima su najpoznatiji romani "Proces" i "Zamak" i pripovetka "Metamorfoza", imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. veka.

1904  -  Umro je Teodor Hercl (Theodor Herzl), osnivač i lider cionističkog pokreta. Organizovao je prvi cionistički kongres u Bazelu (1897) i bio je prvi predsednik Svetske cionističke organizacije. U delu "Jevrejska država" (1896) izneo je plan za osnivanje jevrejske države u Palestini.

1940  -  Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da je ne bi zarobila Nemačka. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je više od 1.000 francuskih mornara.

1944  -  Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika.

1954  -  U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno još tokom Drugog svetskog rata.

1962  -  Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1969  -  Jedan od osnivača engleske rok-grupe "Rolingstons" Brajan Džons (Brian Jones) utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1972  -  Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum kojim je okončan sukob izazvan 1971. gradjanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987  -  Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan "kasapin iz Liona", osudjen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988  -  Raketa sa američkog ratnog broda "Vensen" je u poslednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion "Erbas A300" iznad Persijskog zaliva. Poginulo je svih 290 ljudi u letilici.

1995  -  Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena, posebno zbog već trogodišnje medjunarodne izolacije SR Jugoslavije.

1996  -  Predsednik Rusije Boris Jeljcin pobedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova i započeo drugi predsednički mandat.

2001  -  Ruski avion "tupoljev 154" srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

2001  -  U prvom pojavljivanju pred Medjunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio je da se izjasni o optužnici za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.

2004  -  Umro je Andrijan Nikolajev, ruski kosmonaut koji je 1962. godine postavio rekord po dužini boravka u svemiru. Kružio je oko Zemlje 64 puta za ukupno 96 sati.

2004  -  Manastir Visoki Dečani je uvršćen na listu svetske baštine UNESKO-a kao peti spomenik iz Srbije i Crne Gore. Na listi UNESKO-a su 754 spomenika iz celog sveta.

2008  -  Haški tribunal pravosnažno je oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine. Prvostepenom presudom izrečenom u leto 2006, Orić je bio proglašen krivim i osuđen na dve godine zatvora.

2010  -  Roza Otunbajeva inaugurisana je za predsednicu Kirgizije, nekadašnje sovjetske republike koja je bila zahvaćena političkim i etničkim nasiljem od krvavog zbacivanja bivšeg predsednika Kurmanbek Bakijeva aprila te godine. Zo je bila prva žena na čelu jedne države u Centralnoj Aziji.

2011  -  Na izborima u Tajlandu je pobedila partija Jingluk Šinavatre, sestre bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre koji je bio u egzilu od svrgavanja s vlasti 2006. Jingluk je prva žena na premijerskoj funkciji u tom južnoazijskom kraljevstvu.

2011  -  Srpski teniser Novak Djoković osvojio je glen slem turnir u Vimbldonu i time obezbedio prvo mesto na svetskoj rang listi (ATP). Dan ranije imenovan je za ambasadora UNICEFA u Srbiji.

2013  -  Egipatska vojska je smenila predsednika države Mohameda Mursija, suspendovala Ustav i najavila prevremene predsedničke izbore.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.