AAA

NA-DANASNJI-DAN | 29.07.2017 10:40 > 29.07 10:42

Na današnji dan 29. jul

1890  -  Umro je holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh), dva dana pošto je pokušao samoubistvo. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.


****

1526  -  U pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci su zatim osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta, kod Mohača, potukli vojsku kralja Ljudevita II.

1588  -  Britanska flota pod komandom lorda Hauarda (Howard) i ser Fransisa Drejka (Francis Drake) porazila je špansku "Nepobedivu armadu" od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1805  -  Rodjen je francuski istoričar i političar Aleksis de Tokvil (Alexis Tocqueville) čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj gradjanske demokratije ("Američka demokratija").

1856  -  Umro je nemački kompozitor Robert Šuman (Schumann) jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma (Koncert u a-molu za klavir i orkestar, koncerti za klavir i za violončelo, ciklusi solo pesama).

1878  -  Počela je austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1883  -  Rodjen je italijanski diktator i fašista Benito Musolini (Mussolini), koji je vladao Italijom od 1922. do 1943. i uveo Italiju u Drugi svetski rat na strani Nemačke 1940. Italijanski partizani uhvatili su ga 1945. pri pokušaju bekstva iz zemlje i streljali.

1890  -  Umro je holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh), dva dana pošto je pokušao samoubistvo. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.

1900  -  Anarhista Gaetano Breši (Bresci) u Monci je ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator je 1901. izvršio samoubistvo.

1905  -  Rodjen je švedski političar Dag Hamaršeld (Hammarskjold), generalni sekretar UN od 1953. do 1961, kada je poginuo u avionskoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja (kongoanska kriza). Posthumno mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1937  -  Japanske trupe okupirale su u Kinesko-japanskom ratu kineski grad Tjencin.

1940  -  Počela je vazdušna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu.

1941  -  Višijevska Francuska i Japan potpisali su sporazum o "zajedničkom protektoratu" nad Indokinom. Francuska je nastavila upravljanje Indokinom, a Japan je poslao trupe.

1946  -  U Parizu je počela mirovna konferencija zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani su 10. februara 1947.

1948  -  Na stadionu "Vembli" u Londonu otvorene su prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1967  -  U Vijetnamskom ratu u požaru je oštećen američki nosač aviona "Forestal" pri čemu je poginulo 130 ljudi.

1981  -  U katedrali Svetog Pavla u Londonu venčali su se naslednik britanskog prestola, princ od Velsa Čarls (Charles) i Dajana Spenser (Diana Spencer).

1983  -  Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Dejvid Niven (David) dobitnik Oskara 1958. za film "Odvojeni stolovi".

1983  -  Umro je španski filmski režiser Luis Bunjuel (Bunuel) jedan od najvećih reditelja u svetskoj kinematografiji, poznat po nadrealističkim filmskim ostvarenjima ("Andaluzijski pas", "Viridijana", "Lepotica dana", "Diskretni šarm buržoazije").

1985  -  Alan Garsija (Garcia) inaugurisan je za novog predsednika Perua, i sa 36 godina postao najmladji šef države na svetu.

1992  -  Bivši istočnonemački komunistički lider Erih Honeker (Erich Honecker) došao je u Berlin, nakon osam meseci provedenih u ambasadi Čilea u Moskvi, da se suoči sa optužnicom za smrt mnogih nemačkih gradjana koji su preko Berlinskog zida pokušali da pobegnu u tadašnji Zapadni Berlin.

1994  -  Bivši premijer Italije Betino Kraksi (Bettino Craxi) osudjen je na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru. Kraksi je presudu dočekao u izbeglištvu u Tunisu, gde je i umro.

1996  -  Kina je izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Rihterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se ubuduće pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

1999  -  U Sarajevu je počeo samit Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. Delegacije iz 39 zemalja i predstavnici 17 medjunarodnih organizacija usvojili su 30. jula deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana. Srbiji, koja nije pozvana na samit, poručeno je da može da se priključi Paktu kada prihvati demokratske promene.

2001  -  Umro je bivši lider poljske komunističke partije Edvard Gjerek (Edward Gierek).

2005  -  "Miroslavljevo jevandjelje" najstariji srpski rukopis, upisan je u listu Uneskove baštine "Memorija sveta".

2008  -  Umro je Mate Parlov, veliki bokserski šampion, osam puta prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski prvak i jednom evropski prvak, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

2011  -  Umro je Muharem Pervić, književnik i publicista, književni i pozorišni kritičar, glavni urednik lista Student, časopisa Delo i Kulturno-umetničkog programa TV Beograd. Bio je priredjivač sabranih dela Ive Andrića, po Andrićevom izboru.

2012  -  Umro je Kris Marker (91), francuski reditelj koji je obeležio istoriju kinematografije načinom snimanja, inovativnom tehnikom, angažovanim pogledom i estetskim istraživanjima vremena, sećanja i prostora filmske slike. U dugoj umetničkoj karijeri realizovao i fotografije, umetničke knjige i instalacije, objavljivao pesme i teorijske tekstove.

2014  -  Evropska unija je usvojila nove ekonomske sankcije protiv Rusije zbog njene umešanosti u konflikt u Urajini, koje će pogoditi naftni sektor, sektor odbrane i osetljive tehnologije. Iz istih razloga i SAD su, takodje, uvele nove ekonomske sankcije protiv ključnih sektora ruske ekonomije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Pročitajte više