AAA

ZANIMLJIVOSTI | 24.07.2019 17:10 > 24.07 17:10

Francuz će pokušati da svojom napravom preleti kanal Lamanš


Nekadašnji svetski šampion na vodenom skuteru, Francuz Frenki Zapata danas je imao poslednje pripreme za sutrašnji pokušaj preletanje kanala Lamanš napravom koja je njegov izum, "flajbordom" (Flyboard).

On je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara izad Jelisejskih polja u Parizu.
Zapata je rekao novinarima da je "sve spremno", ali priznaje da "izazov nije lak".On planira da "letećom platformom" "flajbordom" u četvrtak preleti 36 kilometara preko mora, izmedju Sangata u Francuskoj i Dovera na jugoistoku Engleske.

Leteće brzinom od 140 kilometara na sat.

Najveći izazov predstavljaće mu vetar, a priliku da napuni rezervoar gorivom imaće samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji će ga čekati na britanskoj strani.

Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

"To je nov način letenja ...letite kao ptica. Letite svojim telom" rekao je Zapata.

On kaže da je bio ljubitelj avijacije još kao dete i želeo da postane pilot helikoptera, ali mu to nije dopušteno jer je slep za boju (daltonizma).

Upitan "da li je lud" što to radi, rekao je: "Ne! Naprotiv!".

Francuska ministarka odbrane Florans Parli je polovinom jula rekla da se Zapatina "leteća platforma" može koristiti za vojne napade.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.