AAA

ZANIMLJIVOSTI | 21.12.2019 20:35 > 21.12 20:35

Američka vojna komanda i ove godine će pratiti Deda Mraza

Američka vojna komanda Norad (North American Aerospace Defense Command), zadužena za vazdušnu bezbednost u SAD i Kanadi, saopštila je da će i ove godine biti verna svom zadatku pomaganja i praćenja Deda Mraza u njegovom putovanju 24. decembra.

"Pored naše svakodnevne misije odbrane Severne Amerike, ponosni smo što nastavljamo tradiciju praćenja Deda Mraza dok on putuje svojim sankama", izjavio je komandant Norad-a, general Terens O'Šognesi (Terrence O'Shaughnessi).

Prema njegovim rečima, isti radari, sateliti i presretači koji se koriste za pomoć Deda Mrazu, koriste se tokom cele godine i za odbranu kanadskog i američkog vazdušnog prostora kad postoji pretnja.

Deda Mraz, kao i svake godine, na Badnji dan počinje svoju svetsku turneju raspodele poklona.

Saradnja Norada s avanturama mitskog lika traje od 1956. godine, kada je neko u novinama objavio navodni broj Deda Mraza. Tada je jedan dečak greškom pozvao američku komandu od koje je tražio poklone.

Norad je tada, poštujući volju dečaka, naredio jednom svom pripadniku da deci kaže "tačnu lokaciju Deda Mraza". Uvodjenjem interneta ta saradnja se nastavila i jedan sajt je specijalno otvoren u te svrhe.

Sve informacije o simpatičnom liku u crvenom kaputu i sa dugom belom bradom mogu se naći na sajtu www.noradsanta.org na osam jezika. Norad je naveo da će 24. decembra biti na raspologanju broj 1-877-HiNORAD na kojem će biti najnovije lokacije Deda Mraza, navodi se na sajtu komande.

Prošle godine je 1.500 volontera odgovaralo na pozive dece.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.