AAA

ZANIMLJIVOSTI | 15.01.2021 17:25 > 15.01 17:26

Golub u Australiji umalo da strada zbog lažne 'lične karte' (VIDEO)


Jedan golub koji je u Australiji proglašen opasnošću po javno zdravlje, spasen je smrti pošto je američka organizacija za ptice potvrdila da nije doleteo iz SAD, kako se tvrdilo.

Identifikaciona traka oko noge goluba je ukazivala da je ptica koja je nađena u jednom dvorištu u Melburnu 26. decembra, takmičarski golub-poštar koji je navodno dva meseca ranije poleteo iz američke države Oregon, udaljene 13.000 kilometara.
Na osnovu toga, australijske vlasti su u četvrtak rekle da pticu smatraju mogućim prenosiocem bolesti i da planiraju da je ubiju.

Ali Dion Roberts, menadžer za sport organizacije "American Racing Pigeon Union" iz Oklahome, rekao je danas da je identifikaciona traka oko noge goluba lažna. Broj na traci pripada golubu koji jeste učestvovao na trci u Sjedinjenim Državama, ali to je drugačiji, plavi golub, sasvim različit od ptice u Australiji.

Australijsko ministarstvo poljoprivrede, odgovorno za biosigurnost, prihvatilo je to objašnjenje i saopštilo da je golub ipak verovatno australijski i da ne stvara zdravstveni rizik, te ga neće ubiti.

Vršilac dužnosti premijera Australije Majkl Mekormik je ranije rekao da ne bi imao milosti da je golub doleteo iz Sjedinjenih Država: "ili neka leti kući, ili neka se suoči s posledicama", dok je opozicija zvanično tražila "pomilovanje za goluba".

Američka ptica s pravom trakom oko noge nestala je 29. oktobra sa trke "Crooked River Challenge" od 560 kilometara u Oregonu, u SAD, rekao je njen vlasnik Lukas Krejmer. Ta ptica čak nije imala trkačke rezultate zbog koje bi neko ukrao njen identitet, rekao je on. "Ta ptica nije završila seriju trka, nije zaradila novac, tako da je zaista bezvredna", rekao je njen vlasnik Krejmer.

On je rekao da je moguće da golub predje Tihi okean sedeći na nekom brodu, ali ne veruje da se to desilo jer golub nadjen u Australiji čak nije trkački, i po ceo dan je u dvorištu, ponekad s domaćom golubicom.

Lars Skot, iz udruženja za zaštitu ptica "Pigeon Rescue" u Melburnu, rekao je da golubovi-pismonoše s američkim oznakama nisu retkost u tom gradu jer ih mnogi odgajivači nabavljaju preko interneta i dopremaju uprkos strogim australijskim sanitarnim propisima.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.