AAA

ZANIMLJIVOSTI | 05.06.2021 09:50 > 05.06 10:10

Na današnji dan 5. jun (VIDEO)

1898 Rodjen je pesnik i dramski pisac Federiko Garsija Lorka (Federico Garcia Lorca), jedna od najznačajnijih ličnosti španske književnosti 20. veka. Streljali su ga pripadnici Frankove (Franco) civilne garde 1936. Lorkina smrt i danas je pod cenzurom, još se ne zna u koju je jamu bačen najveći španski pesnik 20. veka, niti je iko ikad odgovarao što ga je streljao.

("Ciganski romansero", "Pesnik u Njujorku", "Krvava svadba", "Dom Bernarde Albe").


754 Ubijen je Bonifacije, nazvan Apostol Nemačke, misionar pape Grgura II. Tokom misije medju germanskim plemenima od 719, osnovao je biskupije u više mesta na germanskom području. Ubio ga je jedan paganin Frizijac. 

1723 Rodjen je škotski ekonomista i filozof Adam Smit (Smith), uz Dejvida Rikarda (David Ricardo) najpoznatiji predstavnik engleske klasične političke ekonomije ("Bogatstvo naroda", "Teorija moralnih osećanja"). 

1806 Napoleon je proglasio Holandiju kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu (Luis). 

1819 Rodjen je engleski astronom i matematičar Džon Kauč Adams (John Couch). Na osnovu nepravilnosti u kretanju Urana, odredio je, skoro istovremeno sa Irbenom Leverjeom (Urbain Le Verrier), putanju Neptuna. 

1826 Umro je nemački kompozitor i pijanist Karl Marija fon Veber (Carl Maria, Weber), jedan od kreatora romantičnog izraza u nemačkoj muzici, a njegovo remek delo "Čobni strelac" smatra se prototipom nemačke romantične opere. 

1827 Osmanske trupe zauzele su Akropolj i ušle u Atinu, pošto su slomile ustanak za oslobodjenje Grčke. 

1837 Srpski knez Miloš Obrenović postavio je prve ekonome (agronomi), čiji je zadatak bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje odredjenu količinu pšenice, ovsa, ječma, kukuruza, krompira... 

1873 Pod pritiskom Velike Britanije, sultan Zanzibara Said bin Bargaš (Bargash) zatvorio je pijacu robova. 

1878 Rodjen je revolucionar Fransisko Pančo Vilja (Francisco Pancho Villa), lider seljačke revolucije u Meksiku (1910-17), uz Emilijana Zapatu najpopularniji meksički narodni tribun. Proglašen je 1966. za meksičkog nacionalnog junaka. 

1883 Rodjen je engleski ekonomista Džon Majnard Kejnz (John Maynard Keynes), poznat po delu "Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca", koje je donelo radikalan zaokret u ekonomskoj teoriji. 

1887 Rodjen je lekar Kosta Todorović, infektolog i mikrobiolog, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Nacionalne akademije za medicinu u Parizu. Pored naučnih, značajan je njegov rad na bibliografiji jugoslovenskih publikacija iz mikrobiologije, imunologije, epidemiologije i higijene. 

1898 Rodjen je pesnik i dramski pisac Federiko Garsija Lorka (Federico Garcia Lorca), jedna od najznačajnijih ličnosti španske književnosti 20. veka. Streljali su ga pripadnici Frankove (Franco) civilne garde 1936. ("Ciganski romansero", "Pesnik u Njujorku", "Krvava svadba", "Dom Bernarde Albe"). 

1915 Žene su u Danskoj dobile pravo glasa. 

1916 Britanski feldmaršal irskog porekla, lord Horejšo Herbert Kičener (Horatio, Kitchener), osvajač Sudana i ministar rata u Prvom svetskom ratu, potonuo je sa oklopnom krstaricom "Hempšir" koja je, ploveći u Rusiju, naišla na minu. 

1941 -  U tvrdjavi u Smederevu je eksplodiralo spremište municije nemačke vojske u Drugom svetskom ratu. Poginulo je nekoliko hiljada ljudi, a srušene su i oštećene stotine kuća. Uzrok eksplozije ostao je nepoznat. 

1945 Predstavnici SSSR-a, SAD, Velike Britanije i Francuske potpisali su u Berlinu Deklaraciju o preuzimanju vrhovne komande nad Nemačkom poraženom u Drugom svetskom ratu i podelili je na četiri okupacione zone. 

1947 Državni sekretar SAD Džordž Maršal (George Marshall) izneo je plan o finansijskoj pomoći Evropi razorenoj u Drugom svetskom ratu. "Maršalov plan" kojim su SAD od 1948. do 1952. dodelile pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama, usvojen je iste godine na Ekonomskoj konferenciji u Parizu. 

1967 Počeo je rat Izraela i Egipta, Sirije i Jordana. Izraelske snage su u narednih šest dana izbile na Suecki kanal, zauzele Sinajsko poluostrvo, pojas Gaze, deo Jordana i Golansku visoravan u Siriji. 

1968 Palestinac Sirhan Sirhan je u Los Andjelesu smrtno ranio američkog senatora Roberta Kenedija (Kennedy), mladjeg brata predsednika Džona Kenedija (John), koji je takodje ubijen u atentatu, 1963. u Dalasu. Robert Kenedi je narednog dana podlegao ranama. 

1972 U Stokholmu je počela prva konferencija UN o zaštiti i unapredjenju čovekove okoline. 

1975 Suecki kanal koji je bio zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo je otvoren za medjunarodni saobraćaj. 

1992 Jugoslovenska narodna armija (JNA) napustila je kasarnu "Maršal Tito" u Sarajevu, čime je završila povlačenje iz Bosne i Hercegovine. 

2000 Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) govorio je u Državnoj dumi, kao prvi američki predsednik koji se obratio ruskom parlamentu. 

2000 Apelacioni sud u Santjagu ukinuo je poslanički imunitet bivšem diktatoru Augustu Pinočeu (Pinochet), otvaraju'i time put za sudski proces zbog zločina počinjenih u Čileu tokom njegovog režima. Sud je naredne godine obustavio proces proglasivši Pinočea mentalno nesposobnim. 

2001 Laburistička stranka ubedljivo je pobedila na izborima u Velikoj Britaniji, a Toni Bler (Tony Blair) postao je prvi premijer laburista sa dva uzastopna mandata. 

2001 Ujedinjene nacije su obeležile 20-godižnjicu pojave AIDS-a. Procenjuje se da je 58 miliona ljudi zaraženo HIV virusom i da je više od 22 miliona umrlo u poslednje dve decenije. 

2003 SAD i Južna Koreja postigle su dogovor o izmeštanju američkih trupa iz demilitarizovane zone koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju. Američke trupe su izmeštene u baze južno od te zone. 

2004 Umro je bivši američki predsednik Ronald Regan (Reagan). Tokom njegovog mandata (1981-1989) popravili su se odnosi SAD s Rusijom, čiji je predsednik bio Mihail Gorbačov, a dvojica državnika postigla su veliki broj sporazuma u cilju zaustavljanja trke u naoružanju. 

2005 Na referendumu u Švajcarskoj odlučeno je da se ta država pridruži "Šengenskoj zoni". 

2012 Umro je legendarni pisac naučne fantastike Rej Bredberi (Ray Bradburry), autor znamenitog romana "Farenhajt 451" po kojem je snimljen istoimeni filmski hit. Autor je 27 romana, desetina zbirki priča i više od 600 kratkih priča. Najpoznatiji su mu romani "Marsovski letopisi", "Ilustrovani čovek", "Zlatne jabuke sunca" i "Okrobarska zemlja", kao i priče za popularne serije "Zona sumraka" i "Pozorište Reja Bredberija".

 

2017 Crna Gora je postala punopravna članica Severnoatlantskog vojnog saveza NATO (North Atlantic Treaty Organization).

 

2018 Od erupcije vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 109 ljudi, a više od 200 nestalo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.