AAA

ZANIMLJIVOSTI | 01.02.2022 14:25 > 01.02 14:28

Slikar iz Niša oslikava suvenire sa zemljom Stare planine

  • (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/MO)
  • (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/MO)
  • (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/MO)

Akademski slikar i vajar iz Niša Milovan Penkov Penkaso započeo je ovih dana oslikavanje neobičnih suvenira staklenih kutija u kojima je zemlja sa Stare planine.

Kutije su malih dimenzija, širine 10 centimetara i dužine oko 30 centimetara, a i lice i naličje su im oslikani staroplaninskim motivima.
Penkov je za agenciju Beta rekao da je tokom protekle nedelje uradio probnih pet-šest kutija, a u planu je da uradi više od 500.

"Direktor hotela 'Stara planina' Goran Karadžić došao je na ideju da zemlja sa planine bude suvenir. Moj prijatelj, novinar Jovan Milanović bio je u prilici da preporuči da se ja bavim oslikavanjem, s obzirom da sam slikar iza kojeg su četiri decenije rada", izjavio je Penkov.

On je kazao da je sa posebnim zadovoljstvom "prionuo" na posao, jer je i sam rodjen na Staroj planini, u selu Radeinci.

"Slikaću i uživo Staru planinu, onaj deo koji rukovodstvo hotela bude odabralo. Mnogi izbegavaju to jer nemaju iskustvo, a ja sam radio uživo mnoge motive, ne samo Stare planine već mnogih drugih planinskih venaca u celoj Srbiji, pogotovo na Brezovici", rekao je Penkov.

Takvu sliku, dodao je, može da uradi za samo jedan dan.

Penkov, poznatiji kao Penkaso, imao je do sada 11 samostalnih izložbi, njegovi radovi bili su predstavljeni na više od 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i u radu više od 350 likovnih kolonija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.