AAA

ZANIMLJIVOSTI | 12.02.2022 10:50 > 12.02 10:52

Na današnji dan 12. februar

2002 Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počelo je suđenje bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prvom šefu države kojem se sudilo pred Međunarodnim sudom. Milošević je u maju 1999. optužen za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1992, Bosni 1992-95. i na Kosovu 1999. Početak "procesa stoleća" pratilo je više od hiljadu najvećih svetskih medija.

1804 Umro je filozof Imanuel Kant (Immanuel) začetnik nemačke klasične filozofije, jedan od najuticajnijih filozofa čije je delo donelo revolucionarne promene ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma", "Kritika rasudne snage", "Opšta istorija prirode i teorije neba").

1809 Rodjen je Abraham Linkoln (Abraham Lincoln), predsednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865, kada ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva. Od 1861. do 1865. predvodio je gradjanski rat protiv otcepljenih južnih država i uspeo da sačuva Uniju, a 1863. je proglasio ukidanje ropstva u SAD.
1818 Čile je proglasio nezavisnost od Španije.

1832 Pacifička ostrva Galapagos su pripojena Ekvadoru.

1851 Edvard Hargrejvs (Edward Hargraves) je našao zlato u Samerhil Kriku u Novom Južnom Velsu, izazvavši "zlatnu groznicu" u Australiji.

1882 Rodjen je slikar Ljubomir Ivanović. Značajno je doprineo razvoju grafike i crteža u srpskom slikarstvu, a njegovi radovi s motivima iz Srbije i Makedonije, pored umetničke imaju i izuzetnu dokumentarnu vrednost.

1899 Nemačka je od Španije kupila ostrvo Karolina i Marijanina ostrva u Pacifiku.

1912 Poslednji kineski car Pu Ji (Yi) iz dinastije Manču (Manchu) abdicirao je, Kina je postala republika, a prvi predsednik Sun Jat Sen (Yat).

1942 Nemački vojnici su u Drugom svetskom ratu ubili 42 logoraša, odbegla iz logora kod Niša, a 105 je uspelo da pobegne. Za odmazdu je streljano 850 ljudi.

1953 SSSR je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom posle bombaškog napada na sovjetsko poslanstvo u Tel Avivu.

1961 Saopšteno je da su pripadnici separatističkog pokreta Katange ubili premijera Konga i nacionalnog heroja Patrisa Lumumbu (Patrice). Datum i okolnosti pod kojima je ubijen nikada nisu otkriveni.

1973 Severni Vijetnam je tokom Vijetnamskog rata oslobodio prvu grupu američkih ratnih zarobljenika.

1974 U Moskvi je uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje. Posle dve decenije u emigraciji u Vermontu (SAD), u Rusiju se vratio 1994.

1979 U putničkom avionu "Er Rodezija" kojeg su oborili gerilci u toj zemlji, poginulo je 59 ljudi.

1986 SAD su izručile SFR Jugoslaviji ratnog zločinca Andriju Artukovića, ministra unutrašnjih poslova ustaške vlade Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Jugoslovenske vlasti su Artukovića, koji je posle rata pobegao iz zemlje, optužile za ratne zločine počinjene nad civilima, medju kojima je bilo najviše Srba i Jevreja.

1993 Bivši predsednik Malija, Musa Traore (Moussa) i trojica visokih oficira osudjeni su na smrt zbog masovnih ubistava 1991.

1999 Senat SAD je predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) oslobodio optužbi za krivokletstvo i opstrukciju pravde, čime je, posle godinu dana, okončana njegova "seksualna afera" sa Monikom Levinski (Monica Lewinsky) i izbegnuto njegovog smenjivanje ("impičment").

1999 Poljska, Madjarska i Češka priključile su se NATO-u kao prve od bivših članica Varšavskog pakta, vojno-političkog sovjetskog bloka.

2002 Pakistanske vlasti uhapsile su militantnog islamistu Ahmada Omara Saeda Šeika, britanskog državljanina, glavnog osumnjičenog za otmicu američkog reportera Danijela Perla, koji je izveštavao za Vol strit džornal.

2003 U sukobima vojske i pobunjenih pripadnika policije i drugih demonstranata tokom protesta u La Pazu (Bolivija), 30 ljudi je poginulo, a 160 je povređeno.

2004 Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila da su testovi dokazali da smrtonosni ptičiji grip koji je usmrtio mnogo ljudi, ne može da se prenese sa čoveka na čoveka.

2012 Skupština Grčke izglasala je ključne mere štednje i Zakon o smanjenju duga, što su zahtevali strani poverioci da bi omogućili grčkoj državi da izbegne bankrot. U masovnim neredima koji su pratili demonstracije tokom zasedanja Skupštine, povredjeno je 120 ljudi, zapaljeno je 45 zgrada, uključujući dva istorijska bioskopa, demolirane su desetine prodavnica i kafea u centru Atine.

2013 Svrgnuti predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev osudjen je u odstustvu na 24 godine zatvora zbog krivičnih dela koja je počinio dok je bio na vlasti.

2013 Severna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu.

2016 – Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisali su u Havani Deklaraciju o verskom jedinstvu, i pozvali na hitnu akciju pomoći hrišćanima u Iraku i Siriji.

2017 Za novog predsednika Nemačke poslanici su izabrali Frank-Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier) koji je prethodno bio ministar spoljnih poslova.

2019 Stupio je na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je Makedonija i formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.