AAA

ZANIMLJIVOSTI | 16.04.2022 15:35 > 16.04 15:37

U Dubrovniku polemika o kućici ulične mačke Anastazije

 U Dubrovniku je u toku polemika o sudbini ulične mačke Anastazije, koja je nedavno iseljena iz jedne od najlepših palata u tom srednjovekovnom gradu, javila je danas agencija Frans pres.

Mačka koja je turistička atrakcija za posetioce palate Sponza, odabrala je da svoje vreme provodi u tom gotičko-renesansnom zdanju iz 14. veka.

Anastazija je prvo izabrala za svoju kućicu jedan sanduk u palati, a potom joj je Dubrovčanin Srdjan Kera napravio kućicu u istom stilu palate sa plišanim jastukom tamno crvene boje i natpisom "Anastazija".
Medjutim, rukovodstvo dubrovačkih muzeja, koje se nalazi u palati, zatražilo da se ukloni njena kućica, na nezadovoljstvo aktivista za prava đivotina.

Niko ne sme da ošteti "jedinstvenu i istorijsku celinu" Dubrovnika, "posebno gradnjom skloništa ili naselja", navelo je rukovodstvo dubraovačkih muzeja.

Odluka je izazvala burne rasprave. Na društvenim mrežama sve su češći pozivi za zaštitu mačke koja je prošle godine već bila proterana iz improvizovanog skloništa.

"Anastaziji je potrebna njena kuća! Vratite joj kuću! Po svemu sudeći, institucije kulture vode ljudi bez kulture", napisao je jedan korisnik na Fejsbuku.

U onlajn anketi koju su organizovale lokalne novine, 90 odsto od 4.500 učesnika smatra je da Anastazijina kućica treba da ostane u palati.

"To je njena kuća. To samo jedna mačka, nema ih tamo 70", naveo je Kera.

Upravi muzeja je u pomoć priskočio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je napomenuo da je grad dom mnogo mačaka lutalica i da se može pohvaliti činjenicom da su sve "dobro uhranjene" i da nisu "mršave".

"To pokazuje kako ovaj grad ima suživot sa životinjama. Zašto bismo ih sada smeštali?", dodao je Franković.

U medjuvremenu, mačka ima svoju stranicu na Fejsbuku naslovljenju "Kneginja Anastazija", a onlajn peticija kojom se poziva da joj se vrati kuća prikupila je do danas gotovo 12.000 potpisa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.