AAA

ZANIMLJIVOSTI | 08.03.2023 15:35 > 08.03 15:39

Grobnica s muralom iz perioda dinastije Ming pronađena u Hunanu

Arheolozi u centralnoj kineskoj provinciji Hunan pronašli su zajedničku grobnicu koja datira iz vremena dinastije Ming (1368-1644), saopštio je pokrajinski Institut za kulturne relikvije i arheologiju.

Grobnica je otkrivena u selu Nanhe u okrugu Lisian, prenela je Sinhua.
"Prošle godine, kada smo sprovodili istraživanje kulturnih relikvija u severozapadnom planinskom području okruga Lisijan, saznali smo za ovu grobnicu od meštana sela i odmah počeli da je štitimo. U februaru ove godine institut je sa nama poslao stručnjake da iskopaju drevnu grobnicu", rekao je Džou Hua iz okružnog Centra za arheološka istraživanja i zaštitu kulturnih relikvija.

Postoje dve grobne komore čiji su vrhovi lučni. Murali sa cvećem pronađeni su u grobnici, a 16 znakova za dobre reči otkriveno je u niši u severnoj komori grobnice, kaže Tan Juanhui, saradnik istraživač na Institutu.

Zbog pljačke grobnica tokom dinastija u prošlosti, na mestu iskopavanja nisu pronađeni kovčezi ni pogrebni predmeti. "Ali, sudeći po obliku, razmeri i muralima pronađenim u grobnici, vlasnici su verovatno bili ljudi određene ekonomske snage i društvenog statusa", rekao je Džou.

Murali u grobnicana se uglavnom nalaze u severnoj Kini, dok se na jugu Kine retko nalaze. Otkriće murala grobnice iz perioda dinastije Ming popunilo je prazninu u pogledu muralnih grobnica koje se nalaze u slivu reke Lišui, dalo je važne tragove i korisno iskustvo za arheološko istraživanje koje je usledilo u severozapadnom planinskom području okruga Lisian, a takođe je pružilo važne arheološke materijale za proučavanje narodnih običaja i običaja sahranjivanja u slivu reke Lišui za vreme dinastije Ming.

Arheolozi su završili trodimenzionalno skeniranje prikupljenih podataka i zaštitu murala grobnice na licu mesta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.