AAA

ZANIMLJIVOSTI | 06.01.2017 14:30 > 06.01 14:33

Džejmi Oliver zbog Bregzita zatvara restorane

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver najavio je da će zatvoriti više restorana svog lanca Džejmiz italijan (Jamie's Italian) u Velikoj Britaniji, a kao glavni razlog navodi odluku Velike Britanije da istupi iz EU što je dovelo do poskupljenja sastojaka za italijanska jela koja priprema. 

Biće zatvoreno šest restorana, izmedju ostalog u Aberdinu u Škotskoj i u Londonu blizu katedrale Svetog Pavla. 

"Svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju", objasnio je u saopštenju direktor Džejmiz italijana Sajmon Blagden (Simon). 

Zatvaranja će ugroziti 120 radnih mesta, što je manje od pet odsto zaposlenih u ovom lancu, naveo je Blagden, koji je obećao da će radnicima ponuditi druga radna mesta u grupi. 

Kao razloge za zatvaranje dela restorana osim poskupljenja sastojaka navodi se i trošak za obuku zaposlenih i pad posećenosti. 

Od odluke Britanaca da istupe iz EU na referendumu 23. juna 2016, britanska valuta funta je osetno izgubila vrednost u odnosu na evro, što je dovelo do rasta cena uvoznih proizvoda. 

Džejmiz italijan će nastaviti da se razvija u inostranstvu, sa planom da pokrene 22 nova restorana sa partnerima, navode u ovoj grupi. 

Džejmi Oliver sada ima 42 restorana Džejmiz italijan u Velikoj Britaniji, a njegovo ime nosi i 36 restorana u inostranstvu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.