AAA

ZANIMLJIVOSTI | 11.05.2017 14:25

Lovac pokemona uslovno kažnjen na tri i po godine zatvora

Ruski bloger Ruslan Sokolovski (22) osudjen je danas na tri godine i šest meseci uslovno jer je igrao popularnu igricu "pokemon go" u crkvi Svih svetih koja ima posebno značenje jer je, prema verovanju, sagradjena na mestu gde je ubijen posednji ruski car Nikolaj II i cela njegova porodica.

Lokalni sud je odlučio da je Sokolovski kriv za vredjanje osećanja vernika, ekstremizam i rasplamsavanje mržnje, "za dejstva koja pokazuju očigledno nepoštovanje društva".

Sokolovskom je sud zabranio da posećuje javna mesta i naložio da skloni sa svojih stranica na društvenim mrežama devet video snimaka, zbog kojih se našao pred sudom.

On ima pravo na žalbu, ali njegov advokat smatra da bi u slučaju podnošenja žalbe kazna mogla biti zamenjena za realnu, zatvorsku. On je ocenio da je u današnjim uslovima u Rusiji, uslovna kazna "pobeda", pošto je tužilaštvo tražilo zatvorku kaznu.

Sokolovski je ocenio da je odluka suda "skoro oslobadjajuća" i da je zavodoljan što je ostao na slobodi.

Sokolovski, koji sebe naziva ateistom, na sopstvenom kanalu na Jutjubu postavio snimke lovljenja pokemona. "Nisam uhvatio najredjeg pokemona koji se nalazi ovde Isusa. Kažu da ne postoji uopšte, ali to me ne čudi", rekao je Sokolovski na snimku.

U današnjoj presudi se navodi da je on pokazao demonstrativno nepoštovanje prema hramu, sveštenicima i Isusu Hristu, "kojeg je nazvao retkim pokemonom", kao i da je uvredio osećanja vernika odbacujući postojanje Boga, Isusa Hrista i proroka Muhameda.

Navodi se i da se negativno izrazio o državnom ustrojstvu Rusije, da hoće da napusti zemlju i da je imao specijalne tehničke mogućnosti da video snimke postavlja na internet.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.