AAA

ZANIMLJIVOSTI | 12.06.2017 20:50 > 12.06 21:16

Prodaje se kolekcija Ajnštajnovih pisama

Kolekcija pisama nemačkog naučnika Alberta Ajnštajna u kojima je pisao o svojim vidjenjima religije, makartizmu u SAD (praksi iznošenja optužbi za nelojalnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza) i Izraelu biće ponudjena na aukciji 20. juna.

Pet originalnih pisama, napisanih u periodu od 1951. do 1954. godine, otkrivaju duhovitu i osetljivu stranu velikog naučnika. Adresovana su na kvantnog fizičara Dejvida Boma, Ajnštajnovog kolegu koji je 1951. godne pobegao iz SAD u Brazil pošto je u vreme makartizma odbio da svedoči o svojim vezama s komunistima.

Početna cena jednog od požutelih dokumenata, s potpisom i reljefnim pečatom poznatog naučnika, iznosi 8.000 dolara, ali se procenjuje da će biti prodat za dvostruko veću sumu. Procenjuje se da će kolekcija Ajnštajnovih pisama dostići vrednost od preko 20.000 dolara.

Ajnštajn i Bom sprijateljili su se dok su radili na Univerzitetu Prinston. U pismima su razmenjivali mišljenja o kvantnoj fizici, religiji i, kako navodi agencija AP, Bomovom očajnom periodu koji je proveo u Brazilu.

"Ako je Bog stvorio svet, njegova osnovna briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas", napisao je Ajnštajn u pismu upućenom svom prijatelju 1954. godine, godinu dana pre smrti.

Pisma će biti ponudjena na aukciji 20. juna, ali se rane ponude prihvataju elektronskim putem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.