AAA

ZANIMLJIVOSTI | 27.07.2017 23:40 > 28.07 10:08

Londonska tajna poštanska podzemna železnica otvara se za turiste (VIDEO)


Najnovija turistička atrakcija u Londonu je poseta "Mejl rejlu" vožnja nekadašnjom "tajnom" poštanskom železnicom, koja uključuje putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom.

Podzemna železnica "Mejl rejl" bila je 75 godina "zabranjeni grad", deo britanskog poštanskog sistema, kojom su dnevno s kraja na kraj Londona prenošeni milioni pisama, telegrama i paketa izmedju železničkih stanica i depoa za razvrstavanje, brzinom koja je na prepunim londonskim ulicama bila nezamisliva.

"Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti pre no što kupite kartu" za posetu podzemlju, rekao je novinarima direktor za komunikacije "Mejl rejla" Heri Haskison.

Posle dugogodišmnje izgradnje tunela, železnica je otvorena kao jedinstvena i najmodernija 1927. godine, a zatvorena 2003. godine, kada je "papirna pošta" pregažena razvojem elektronske pošte i drugih komunikacija.

Njeni električni vozovi bez vozača raznosili su poštu širom Londona brzinom od 56 kilometara na čas, a tokom decenija pristup podzemlju su imali samo poštanski radnici koji su otpremali poštu i majstori mkoji su održavali sistem.

Šefovi pošte razmatrali su mogućnost da se splet podzemnih železničkih tunela koristi za gajenje pečuraka, ali je na kraju odlučeno da se sačuva jedan deo i otvori za turiste i poveže s renoviranim Poštanskim muzejom koji se otvara u petak.

Plan je da se "Mejl rejl" otvori za turiste 4. septembra, a posete će uključivati 20-minutnu vožnju malim vagonima, s providnim, staklenim krovom, kroz tunele prekrivene višedecenijskom prljavštinom, i kroz poštanske stanice koje se odavno ne koriste, već su sada samo "groblja" prašnjavih odbačenih železničkih vagončića.

Tokom vožnje će se preko razglasa čuti priče o istoriji i funkcionisanju poštanske železnice koja je tokom dva svetska rata imala i sasvim drugačije uloge od zamišljenih, i u miru korišćena i za snimanje delova holivudskih fimova, dok će vozić s posetiocima zastajati na nekoliko mesta radi prikazivanja kratkih dokumentaraca i o tome.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.