AAA

ZANIMLJIVOSTI | 28.08.2017 17:25 > 28.08 17:29

Novčić navodno star 2.000 godina ispao jeftin suvenir a Netanjahu se njime hvalio

Kovanica za koju se verovalo da potiče iz perioda drugog jevrejskog hrama i da je stara 2.000 godina, a koju je našla osmogodišnja devojčica na Zapadnoj obali, zapravo je suvenir iz Muzeja Izrael u Jerusalimu, ispostavilo se na kraju.

Izraelski i strani mediji objavili su pre nekoliko dana da je devojčica Halel Halevi našla pola šekela kraj arheološkog nalazišta u jevrejskom naselju Halamiš na okupiranoj Zapadnoj obali.

Objavili su takodje da kovanica potiče iz vremena kada je korišćena da se plati godišnja taksa za hram. Medjutim, ubrzo se otkrilo da je kovanica napravljena u kovnici Muzeja Izrael u takozvanom Krilu mladih tog zdanja u okviru godišnjeg projekta za decu, navodi Jevrejska telegrafska agencija.

Jedna strana novčića je prazna kako se ne bi mislilo da je pravi. Haim Gitler, glavni kustos za numizmatiku, pozvao je izraelske medije da ih informiše o grešci, rekavši da nema šanse da je autentična i da to nije drevna kovanica i da se čak i ne može tako nazvati jer je to preterivanje.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u medjuvremenu novčić promovisao kao dokaz veze jevrejskog naroda sa Zapadnom obalom, preneo je turski Dejli sabah pisanje agencije DPA.

"To uzbudljivo otkriće je dodatni dokaz duboke povezanosti naroda Izraela i njegove zemlje s Jerusalimom, našim hramom i zajednicama u Judeji i Samariji", napisao je Netanjahu na svom Fejsbuk nalogu u nedelju koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

Drevna otkrića nisu neuobičajena u Izraelu i na Zapadnoj obali i početkom ovog meseca izraelske vlasti su pronašle 2.000 godina staru radionicu kamenog orudja na severu Izraela. Medjutim, posle "otkrića" kovanice, kako su izvestili izraelski mediji, ispostavilo se da je ona jedan od hiljada jeftinih suvenira iz Muzeja Izrael.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.