AAA

ZANIMLJIVOSTI | 07.03.2018 10:10 > 07.03 10:46

U Australiji pronadjena boca s porukom starom 132 godine (VIDEO)

Pravougaona boca sa porukom starom 132 godine pronadjena je na plaži u Australiji, što je najstariji poznat primer poruke u boci,  javili su danas australijski zvaničnici.

Bocu poluzatrpanu peskom je izvukla Australijanka Tonja Ilman kod ostrva Vedž, oko 160 kilometara severno od Perta, navodi se u saopštenju Muzeja zapadne Australije (WAM), koji je utvrdjivao i autentičnost poruke.

Ilman je bocu pronašla u januaru a bilo je potrebno šest nedelja ispitivanja sve do Nemačke, da se dokaže njena autentičnost.

Istragom je utvrdjeno da je boca ubačena u vodu 12. juna 1886. Ubačena je u Indijski okean 950 kilometara od obale iz nemačkog broda Paule, i bila je deo naučnih eksperimenata da se istraže morske struje i poboljšaju plovni putevi.

"Bila je to lepa stara flaša i zato sam je pokupila i rekla sebi da će dobro stajati u mojoj biblioteci", rekla je Ilman, prema navodima muzeja.

Ona je rekla da je devojka njenog sina pronašla poruku dok je pokušavala da isprazni pesak iz boce. Poruka, oštećena vlagom, je bila čvrsto umotana i obavijena koncem. Osušili su poruku i pronašli tekst na nemačkom, skoro izbrisane reči pisane rukom.

Kim Ilman, Tonjin suprug je tada krenuo u potragu preko interneta i utvrdio da je poruka izgleda bila deo kampanje Nemačke pomorske opservatorije "Deutsche Seewarte", koja je izmedju 1864. i 1933. iz brodova bacala u more hiljade flaša da bi ispitivala morske struje.

U poruci je zamoljena osoba koja je nadje da je vrati u najbliži nemački konzulat ili u Opservatoriju čije sedište je u Hamburgu.

Ilmanovi su zatim obavestili muzej koji je stupio u kontakt sa holandskim i nemačkim istražiteljima.

Ros Anderson iz australijskog muzeja rekao je da je potragom u nemačkim arhivama pronadjen meteorološki dnevnik broda Pole u kome je bio jedan upis kapetana od 12. juna 1866. gde je navedeno da je boca bačena u more.  Datum i mesto potpuno odgovaraju onom u poruci, rekao je Anderson.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.