AAA

ZANIMLJIVOSTI | 10.06.2018 17:50 > 10.06 18:15

Sentosa, mesto susreta Trampa i Kim Džong Una, krije mračnu prošlost


Singapursko ostrvo Sentosa, mesto samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, odmaralište je koje su posećivale slavne ličnosti, ali njegova mračna istorija mnogima nije poznata.

Pred istorijski samit lidera SAD i Severne Koreje u luksuznom hotelu "Kapela" 12. juna, na ostrvu su postavljene nove kamere za nadgledanje, a hotelski restorani ne primaju rezervacije do okončanja samita, navodi Asošiejted pres.

Turisti će ipak moći da dolaze na ostrvo i ove nedelje uprkos pojačanim merama bezbednosti.

Sentosa je udaljena 400 metara od obale grada-države Singapura s kojim je povezana mostom. Uz luksuzna odmarališta, na ostrvu su i tereni za golf i jedan veliki zabavni park.

Sablasna istorija ostrva, medjutim, manje je poznata.

U 18. veku, kada je Singapur bio britanska kolonija, nepoznata epidemija ubila je većinu od tadašnjih 60 meštana Sentose. Preživeli su samo članovi dva domaćinstva.

U Drugom svetskom ratu Britanci su koristili artiljerijsko utvrdjenje na ostrvu kako bi odbili japansku invaziju, ali u tome nisu uspeli pa je ono postalo logor za ratne zarobljenike.

Ostrvo je bilo poznato pod nazivom Pulau blakang mati, što grubo prevedeno znači "ostrvo smrti s ledja".

Ime Sentosa dobilo je 1970. godine, posle čega je preuredjeno u odmaralište. Sentosu sada posećuje oko 19 miliona turista godišnje.

Ipak, od 1959. do 1990. godine, u vreme premijera Li Kvan Jua, na Sentosi su bili zatočeni dugogodišnji politički zatvorenici, često bez sudjenja.

Policija je zbog samita označila ostrvo i delove voda koje ga okružuju kao "oblast posebnog dogadjaja", u kojoj je zabranjeno korišćenje megafona, kao i zastava i transparenata dužih ili širih od metar.

U zaštićenom utvrdjenju, topovi iz Drugog svetskog rata u čast istorijskog sastanka ukrašeni su ljiljanima, lizijantusima i maslinama, odabranim jer predstavljaju simbole mira.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.