AAA

NA-DANASNJI-DAN | 18.01.2022 08:15 > 18.01 08:22

Na današnji dan 18. januar (VIDEO)

2005. Evropski proizvodjač aviona "Erbas" predstavio je u Tuluzu (Francuska) novi A380, najveći putnički mlaznjak koji je ikad napravljen. Taj dvospratni avion ima raspon krila od 80 metara, rep visok kao sedmospratnica i više od 550 sedišta. U njegov razvoj uloženo je 13 milijardi dolara.

1520 Kralj Danske i Norveške Kristijan II (Christian) osvojio je Švedsku.

1535 Španski konkvistador Fransisko Pisaro (Francisco Pizarro) osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

1654 Vodja zaporoških kozaka, hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-67).

1689 Rodjen je francuski filozof Šarl Luj de Sekonda Monteskje (Charles Louis, Secondat, Montescquieu). Autor je kapitalnog dela "Duh zakona" u kojem je razvio teoriju o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koja je postala temelj parlamentarne demokratije.

1778 Engleski moreplovac Džejms Kuk (James Cook) otkrio je Havaje koje je nazvao Sendvič ostrva po imenu lorda Sendviča (Sandwich).

1871 U "Dvorani ogledala" Palate u Versaju, kralj Pruske Vilhelm I (Wilhelm) je proglašen za prvog cara novog, Nemačkog carstva.

1882 Rodjen je engleski pisac Alen Aleksander Miln (Alan Alexandre Milne), autor popularnih romana za decu "Kad smo bili vrlo mladi", "Vini Pu", "Kuća na Puovom uglu", "Sad nas je šestoro".

1904 Rodjen je američki filmski glumac engleskog porekla Arčibald Aleksander Lič (Archibald Alexander Leach), poznat kao Keri Grant (Cary). Igrao je u komedijama Hauarda Hoksa (Howard Hawks), a tumačio i karakterne uloga u filmovima Alfreda Hičkoka (Hitchcock) ("Strašna istina", "Filadelfijska priča", "Sever-severozapad", "Drž'te lopova!").

1909 Rodjen je pisac Oskar Davičo, koji je 1950-ih i 1960-ih godina znatno uticao na poeziju Jugoslavije. Bio je i jedna od najaktivnijih i ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije (zbirke pesama "Višnja za zidom", "Nastanjene oči", romani "Pesma", "Beton i svici").

1919 Francuski premijer Žorž Klemanso (Georges Clemenceau) otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju po okončanju Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne odštete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Madjarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1944 Posle sedmodnevnih žestokih borbi, sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, gde je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi.

1974 Posle sedmodnevnih pregovora, Egipat i Izrael su potpisali sporazum o "dezangažovanju" vojnih snaga duž Sueckog kanala.

1977 U padu malog vladinog aviona po magli kod Sarajeva poginuli su predsednik Saveznog izvršnog veća (vlade) SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest ljudi.

1977 U najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.

1989 U mirnom višednevnom protestu protiv prosovjetske vlasti, hiljade Čehoslovaka su na centralnom trgu Praga skandirale "Sloboda", "Istina" i "Ljudska prava".

1991 Parlament Jordana je osudio avionske napade na Irak u operaciji "Pustinjska oluja" i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njihovih saveznika. Irak je lansirao osam raketa "skad" na Izrael, u pokušaju da ga uvuče u Zalivski rat.

1996 Poslanička grupa vladajuće partije Grčke, socijalističkog PASOK-a, izabrala je reformistu Kostasa Simitisa (Costas) za premijera, pošto je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu (Papandeou) podneo ostavku.

1997 Franc Vranicki (Franz Vranitzky) podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara što je bio skoro 11 godina.

1999 Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera (William Walker) proglasi "personom non grata" i da uskrati dozvolu glavnoj tužiteljki Medjunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da udje u SRJ, dodatno je zaoštrila odnose Beograda i sveta.

2001 SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike vlasti Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama je do tada bilo zabranjeno da posluju sa SRJ. Ukidanja te zabrane i američkih sankcija otvorilo je vrata za davanje stranih kredita SRJ.

2002 Vlada Sijera Leonea objavila je kraj gradjanskog rata tokom kojeg je poginulo 50.000 ljudi, mahom civila. Brutalan rat protiv Vlade vodio je Ujedinjeni revolucionarni front (RUF).

2003 Na Šestom vanrednom kongresu za predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ponovo je izabran Slobodan Milošević, iako je već bio u pritvoru u Hagu.

2005. Evropski proizvodjač aviona "Erbas" predstavio je u Tuluzu (Francuska) novi A380, najveći putnički mlaznjak koji je ikad napravljen. Taj dvospratni avion ima raspon krila od 80 metara, rep visok kao sedmospratnica i više od 550 sedišta. U njegov razvoj uloženo je 13 milijardi dolara.

2009 Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko postigli su sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom i transportu ruskog gasa do drugih evropskih potrošača preko Ukrajine.

2015 U Maliju je okončana jedna od najtežih epidemija ebole u Zapadnoj Africi od koje je umrlo 6.500 ljudi.

2016 Mišel Turnije (Michel Tournier), jedan od velikih francuskih pisaca druge polovine 20. veka, dobitnik nagrade Gonkur za delo "Kralj vilovnjak", umro je u 92. godini.

2016 Predsednik Makedonije Djordje Ivanov poverio je Emilu Dimitrievu mandat da formira prelaznu vladu koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore zakazane za 24. april.

2017 Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. što je bila treća takva godina uzastopno.

2019 Švedski parlament izabrao je dotadašnjeg premijera Stefana Levena da vodi manjinsku vladu levog centra u novom mandatu, čime je okončana četvoromesečna politička blokada.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.