AAA

NA-DANASNJI-DAN | 30.06.2022 07:45 > 30.06 07:45

Na današnji dan 30. jun

2019 Preminula je Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju. Pavićević je bila umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, učesnica Civilnog pokreta otpora i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca od njegovog osnivanja. Od početka rata 1991. učestvovala je u antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima i zalagala se za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

1470 Rodjen je Šarl VIII (Charles), kralj Francuske (1483-98), koji je ženidbom sa Anom od Bretanje dobio u miraz Bretanju, poslednju neujedinjenu francusku oblast.
1520 Tokom španskog osvajanja Meksika u Tenočtitlanu, gde je kasnije izgradjen Siudad Meksiko, ubijen je poslednji car Asteškog carstva, Montesuma II Ksokojocin (Montezuma Xocoyotzin).

1859 Preko konopca razapetog nad Nijagarinim vodopadima, Čarls Blondin (Charles) je pred 25.000 gledalaca prešao iz SAD u Kanadu.

1876 Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile su rat Turskoj.

1893 Rodjen je lider nemačkih komunista Valter Ulbriht (Walter Ulbricht). Emigrirao je 1933. u Moskvu, gde je ostao do završetaka Drugog svetskog rata. Godine 1950. je postao prvi sekretar Jedinstvene radničke partije Nemačke Demokratske Republike, a od 1960. je bio predsednik Državnog veća.

1893 Rodjen je britanski političar i društveni teoretičar Harold Leski (Laski). Kao uticajni član Laburističke stranke zalagao se za ekonomske i socijalne reforme, čime je doprineo pobedi laburista na izborima 1945.

1908 Nad istočnim Sibirom se dogodila do danas nerazjašnjena eksplozija, verovatno meteora ili drugog nebeskog tela, od koje se osetilo podrhtavanje tla sve do centralne Evrope.

1913 Naredbom bugarskog cara Ferdinanda izvršen je prepad na srpsku i grčku vojsku u Makedoniji. Usledila je bitka na Bregalnici kojom je počeo Drugi balkanski rat u koji je 10. jula ušla i Rumunija zaposevši severnu Bugarsku. Rat je završen mirom u Bukureštu 10. avgusta iste godine.

1930 Velika Britanija je priznala nezavisnost Iraka, koji je na medjunarodnoj konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

1934 Uz podršku vojnih krugova, vodja nacista Adolf Hitler je, pod optužbom da su pripremali zaveru, naredio likvidaciju stotina svojih bliskih saradnika ("Noć dugih noževa"), medju kojima i Ernsta Rema (Roehm) i Gregora Štrasera (Strasser).

1936 Etiopski car Haile Selasije I (Selassie) uputio je, u sedištu Lige naroda (preteča UN), apel za pomoć povodom invazije Italije na Etiopiju. Liga naroda odredila je sankcije protiv Italije, ali one nisu poštovane.

1943 Američke trupe iskrcale su se u Drugom svetskom ratu na ostrvo Nju Džordžija (Solomonska ostrva). Tokom operacije oboren je 121 japanski avion.

1948 Jugoslovenska štampa objavila je Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih i radničkih partija (Informbiro) o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije i odgovor Centralnog komiteta KPJ kojim se odbacuju optužbe iznete u Rezoluciji. Usledilo je hapšenje i zatvaranje članova KPJ koji su se opredeli za stavove Informbiroa koji je bio pod uticajem sovjetskog vodje Staljina.

1950 Američki predsednik Hari Truman (Harry) izdao je naredjenje američkim trupama stacioniranim u Japanu da pomognu Republici Koreji da odbije napad Severne Koreje.

1960 Republika Kongo (Zair) proglasila je nezavisnost od Belgije. Za prvog predsednika izabran je Džozef Kasavubu (Joseph), a za premijera Patris Lumumba (Patrice).

1963 Kardinal Djovani Batista Montini (Giovanni Battista) ustoličen je kao papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen sprovodjenjem ideje o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama.

1971 Tri sovjetska astronauta poginula su prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda "Sojuz II", koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta.

1974 Tokom molitve u crkvi ubijena je Alberta King, šest godina nakon ubistva njenog sina Martina Lutera Kinga, lidera američkih Crnaca u borbi za ravnopravnost i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1964.

1974 Ruski baletski igrač Mihail Barišnjikov napustio je, tokom turneje u Kanadi, ansambl baleta Boljšoj teatra i ostao da živi na Zapadu.

1989 Sudanski general Omar Hasan al-Bašir (Hašan al-Bashir) oborio je u državnom udaru vladu Sadeka al-Mahdija (Sadeq).

1995 Bošnjačka vlada u Sarajevu prekinula je sve kontakte sa specijalnim izaslanikom UN Jasušijem Akašijem (Yasushi Akashi), optuživši ga za popustljiv stav prema bosanskim Srbima.

1996 Pod snažnim pritiskom medjunarodne zajednice i predsednika Srbije Slobodana Miloševića, predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić preneo je predsednička ovlašćenja na potpredsednicu RS Biljanu Plavšić.

1997 Kina je zvanično preuzela kontrolu nad Hong Kongom nakon 156 godina britanske kolonijalne uprave.

1999 Škotska je posle skoro 300 godina ponovo dobila svoj parlament.

2001 Grupa huligana i političkih ekstremista pretukla je na Trgu Republike u Beogradu nekoliko homoseksualaca i lezbijki i time sprečila održavanje prve "Gej parade" u Srbiji.

2001 Glumica Tijana Kondić dobila je na filmskom festivalu u Puli, u Hrvatskoj, Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu za film "Nataša". To je bilo prvo učešće filma iz SR Jugoslavije na ovom festivalu od raspada bivše SFRJ.

2001 Belgijski premijer Gaj Verhofštad posetio je Kongo. To je bila prva poseta nekog belgijskog zvaničnika toj afričkoj zemlji, nakon Hladnog rata i 20 godišnjeg prekida odnosa.

2001 Umro je Čet Atkins, legendarni kantri gitarista i predvodnik "Nešvilskog zvuka", akustične muzike s prizvukom popa.

2004 Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Pedi Ešdaun smenio je predsednika Skupštine Republike Srpske (RS), Dragana Kalinića i zabranio mu javni i politički rad. Sa dužnosti u RS smenjeno je još 60 osoba, zbog nesaradnje s Tribunalom u Hagu.

2005 Američki predsednik Džordž Buš (George W. Bush) potpisao je ukaz o dodeljivanju trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gori, čime je ukinut i poslednji deo paketa sankcija uvedenih SR Jugoslaviji 1992. godine.

2008 Irak je otvorio ogromna naftna polja stranim firmama, čime je utrt put velikim investicijama multinacionalnih kompanija koje gotovo 40 godina nisu imale pristup iračkim nalazištima nafte.

2009 Preminula je Pina Bauš (Bausch) poznata nemačka koreografkinja i plesačica, učenica nemačkog koreografa i osnivača ekspresionističkog stila Kurta Josa, koga je 1969. godine nasledila na mestu umetničkog direktora "Plesnog teatra". Šira publika Pinu Bauš je upoznala u filmu Pedra Almodovara "Pričaj sa njom".

2010 Kristijan Vulf (51) je u trećem i poslednjem krugu glasanja izabran za novog predsednika Nemačke, desetog u posleratnoj istoriji zemlje.

2012 Umro Jicak Šamir, izraelski političar i državnik, premijer Izraela u dva mandata 1983-84 i 1986-92.

2015 Indonežanski vojni teretni avion srušio se i eksplodirao u naseljenom području grada Medan, poginule su 142 osobe, od kojih je 113 bilo u avionu.

2019 Preminula je Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju. Pavićević je bila umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, učesnica Civilnog pokreta otpora i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca od njegovog osnivanja. Od početka rata 1991. učestvovala je u antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima i zalagala se za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

2019 Preminuo je Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore (1990-1998) i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.