AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.10.2015 11:15 > 08.10 11:27

Albizia julibrissin – Albicija, svileni bagrem

Albicija je listopadno drvo koje pripada porodici Fabaceae. Poreklom je iz Azije i Afrike. Rod Albizia je dobio ime po italijanskom plemiću Filipo Degli Albizzi, koji ga je uveo u Evropu sredinom 18. veka.

Dostiže visinu od 10 do 15 metara, široke krošnje oblika kišobrana. Listovi su nežni, filigranske strukture, zelene boje, neobičnog obeležja: noću i kada je oblačno se skupljaju (spavaju). U jesen boju menjaju u žuto.

Albicija je vrlo neobično, egzotično drvo čija najveća lepota dolazi do izražaja prilikom cvetanja tokom leta ( jun-septembar). Cvet ima više tučkova, rozeljubičaste boje i formira ukrasne mirišljave cvetne pahuljice koje pri povoljnim uslovima sredine prekriju čitavu krošnju.

Plod je mahuna duga 12-18 centimetara koja u kasnu jesen dobija tamno smeđu boju. Zimi mahune dugo ostaju na stablu.

Karakteriše je brz rast, pa godišnje izraste oko 90 centimetara.

Dugo se verovalo da prelepa albicija uspeva samo na Mediteranu jer pripada familiji mimoza, ali vremenom se prilagodila i na kontinentalne uslove.
 
Uprkos svom tropskom izgledu, ova vrsta je zapravo vrlo izdržljiva, tako da u našem podneblju podnosi dosta niske zimske temperature, ali je poželjno saditi je na mestima zaštićenim od mraza. Raste na skoro svim tipovima zemljišta, osim ekstremno kiselim ili baznim. Prija joj umereno vlažna do vlažna klima, ali izuzetno dobro podnosi letnje žege, pa je veoma zahvalna za sadnju u izgrađenim gradskim područjima gde većina drugih vrsta pati.Takođe je otporna na vetar i aerozagađenje. Najbolje raste i najobilnije cveta na sunčanim položajima, ali podnosi i blagu zasenu. U starosti je osetljiva na gljivična oboljenja i lako strada, ali obzirom na veliku brzinu rasta, ponovo posađena mlada biljka vrlo brzo će je zameniti.

Veoma je popularno ukrasno drvo, zbog dugotrajnog, mirisnog i lepog cveta, prekrasnog lista i svoje nezahtevnosti. Idealna je za pojedinačnu sadnju na travnjacima. Takođe je pravi izbor za postizanje efekta tropskog ili primorskog vrta ( npr. oko bazena). Odličan je izbor i za male vrtove gde se često sadi ispred terasa zbog stvaranja prijatnog hlada.

Cvetovi albicije suše se i upotrebljavaju za čaj, a predstavljaju i dobar izvor nektara za pčele i leptire. Listovi se mogu koristiti za pripremu salata, dok se seme koristi kao hrana za stoku i divljač.

Albiciju može napasti vrsta cvrčka koji buši stablo i živi od njegovog soka i izlučuje suvišnu vodu, pa se pod krošnjom stiče utisak kao da pada kiša ako se cvrčci namnože u velikom broju. Otud i engleski narodni naziv "kišno drvo".

Albicija se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi za negu srca i za umirenje.


 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.