AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.10.2015 12:05 > 09.10 12:59

Paulownia tomentosa – Paulovnija

Paulovnija je listopadno drvo koje pripada familiji Scrophulariaceae. Ime je dobila po Ani Pavlovnoj (1795 1865), kćeri ruskoga cara Pavla I Petroviča Romanova. Prirodno  raste u  istočnoj Aziji ( Kini, Koreji, Japanu). Široko je rasprostranjena u svetu u  umerenim klimatskim zonama. Dostiže visinu do 25 metara, sa široko kupastom krošnjom. Listovi su izuzetno krupni  i dostižu od 15 do 40centimetara. Cvetni pupoljci se oblikuju već u kasnu jesen, ali  cveta tek na proleće i to pre listanja pa drvo  izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvetova od aprila do maja. Cveta već u trećoj odnosno  četvrtoj godini starosti. Plod je mnogosemena jajasta čaura.

Paulovnija je vrlo osetljiva na mraz, naročito u mladosti, kasnije izdržava temperature do -20 °C. Dobro raste na dubokim, svežim i plodnim zemljištima koja ne sadrže veću količinu kreča. Podnosi polusenku i punu svetlost.
Široko korišćena ukrasna vrsta u ozelenjavanju naselja za grupnu, soliternu i alejnu sadnju. (1)

Drvo paulovnije je boje meda i vrlo visokog kvaliteta, pa  iako dosta mekano,  ima i veliku ulogu u izradi namještaja i muzičkih instrumenata. Osim toga je i vrlo skupo usprkos tome da je spremno za seču već nakon 10 godina od sadnje.

Paulovnija se smatra jednom od najbrže rastućih vrsta na svetu. U samo jednoj godini vegetacije može narasti i do tri metra u visinu. Jedno stablo paulovnije zbog svog izuzetno brzog rasta, sposobno je da za samo 10 godina od sadnje apsorbuje pola tone CO2, glavnog krivca za efekat staklene bašte na Zemlji, pa je zato poželjno saditi je u gradovima i uz  industrijska postrojenja ili kao zeleni zid uz puteve.
Tradicionalni običaj u Kini je da se posadi paulovnija kada se rodi devojčica. Pošto je brzorastuća vrsta, paulovnija je spremna za seču kada se devojka udaje. Od drveta se prave različiti predmeti za devojčin miraz.

Rezbarenje drveta paulovnije je umetnička forma u u Japanu i Kini. Legenda kaže da će Feniks sleteti na drvo paulovnije samo kada je dobar vladar na vlasti.

Čak i blaga japanske kulture – čarobnice plesa i pesme – gejše, su koristile paulovniju da bi pojačale svoje čari. Deo pribora za šminku svake od njih je bio tanka, specijalno obrađena i osušena grana paulovnije sa kojim su crtale svoje obrve, stvarajući tako nedostižnu tajanstvenost pogleda.

(1) Aleja  je pravolinijska staza oivičena drvorednom ritmičnom sadnjom. Usmerava se ka centru ili dominanti kompozicije parka.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.