AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.10.2015 12:55 > 09.10 13:00

Hydrangea sp. – Hortenzija

Hortenzija, koja pripada familiji Saxifragaceae, rod je od oko 70 do 75 vrsta čije je stanište u južnoj i istočnoj Aziji, Kini, Koreji, Japanu, Himalajima i Indoneziji, Severnoj i Južnoj Americi. Većina vrsta je visoka od jednog do tri metra, dok ostale imaju mala stabla ili su penjačice, koje mogu dostići do 30 metara u visinu uspinjući se na stabla. Mogu biti listopadne ili zimzelene, a većina kultivisanih vrsta su listopadne.

U Srbiji je najzastupljenija krupnolisna hortenzija (Hydrangea macrophylla), žbun visine oko jednog metra sa raskošnim mekanim loptastim cvetovima različitih boja i nijansi koji ulepšava vrtove i balkone od ranog proleća do kasne jeseni. Osim u vrtu, može se uzgajati kao saksijska biljka na balkonu i drugim otvorenim površinama, a poslednjih godina je postala i vrlo popularna sobna biljka. Koristi se vrlo često kao rezano cveće, za cvetne bukete.

Vlada mišljenje da postoje ružičaste, ljubičaste i plave vrste što je potpuno pogrešno. Naime, boja cveta kod krupnolisne hortenzije nije slučajna, već zavisi od pH vrednosti zemlje. Što je tlo kiselije, cvetovi su plavlji, a sa smanjenjem kiselosti zemljišta smanjuje se i intenzitet boje cveta, pa često viđamo i hortenzije ružičastih nijansi. Ipak, na boju se može uticati.

Nekada su žene, u želji da im hortenzije budu plave, dodavale u vodu kojom su ih zalivale mastilo za nalivpero i uspevalo im je. Postoji i hortenzija u potpuno beloj boji i mnoge dame smatraju je za najlepšu. Bele vrste su vrlo često korišćene za pravljenje venčanih buketa.

Naziv biljke (Hydrangea sp.) potiče od grčke reči hydro što znači voden, dakle iz samog naziva se može zaključiti da se radi o biljci koja ima vrlo visoke zahteve u pogledu vode. Osim vode, hortenzija zahteva i bogato zemljište, bez kreča . Takođe joj odgovaraju svetla mesta zaštićena od direktnog sunca i polusenka. Mnoge vrste nisu otporne prema niskim temperaturama.

Svi delovi biljke su otrovni. Ne izazivaju probleme pri dodiru, ali su opasne ako se progutaju,uzrokuju stomačno crevne smetnje,smetnje u srčanom ritmu ili radu srca uopšte, kao i promene u funkciji nervnog sistema.

Hortenzija krasi vrtove širom naše zemlje, a počasni je stanovnik i mnogih bašti u privatnom posedu, kao i prostranih terasa i malih balkona. Bila je cvet naših baka pa nas vraća u detinjstvo i budi uspomene. Kažu da je simbolika ovog ukrasnog žbuna pomirenje ljubavnika ili bračnih parova, a da buket hortenzija označava mir u kući. Takođe označava i srdačnost, a veruje se i da smiruje um.

U Japanu se vrsta Hydrangea serrata koristi za biljni čaj (ama-cha / ama-ča) što znači slatki čaj. Listovi ove hortenzije sadrže supstancu koja razvija sladak ukus ( phillodulcin). Za puniji ukus, sveži listovi se savijaju, kuvaju na pari i suše, i tako se dobiju tamnosmeđi listovi čaja. Ama-cha uglavnom se koristi za kan-butsu-e (ceremoniju Budinog kupanja) 8. aprila svake godine — dan za koji se u Japanu veruje da je Budin rođendan. Ama-cha poliva se po kipu Bude i služi se ljudima koji prisustvuju ceremoniji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.