AAA

PREGLED-ZELENASRBIJA | 19.09.2017 15:10 > 19.09 16:44

Srbija nije iskoristila potencijale obnovljivih izvora energije (VIDEO)

Srbija još nije iskoristila svoje energetske potencijale iz obnovljivih izvora energije kako bi eliminisala zavisnost od uvoznih i fosilnih energenata, rečeno je danas u Vršcu na debati o obnovljivim izvorima energije.

"Korišćenje energije vode, sunca, vetra ali i geotermalnih izvora i biomase za dobijanje struje u Srbiji je još uvek zamarljivo malo u odnosu na upotrebu fosilnih goriva", rekao je profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu (FPN) Dejan Milenković.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da Srbija ima potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od 4,3 miliona tona ekvivalenata nafte a zbog komplikovanih procedura iskoristi se samo 15 do 16 odsto.

On je ocenio da će dostizanje cilja da Srbija do 2020. godine proizvodi 27 odsto energije iz obnovljivih izvora biti veoma teško.

Pedstavnik Centra za ekološku politiku FPN Marko Vujić ocenio je da problem predstavlja i to što država nema mogućnosti da više subvencioniše korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije.

On je rekao da treba više da se radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje.

Član Gradskog veća Vršca Miloš Vasić rekao je da je taj grad jedna od retkih lokalnih samouprava koja intenzivno radi na što boljem iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

Kazao je da je, pored jednog vetroparka koji trenutno postoji u Vršcu, u planu podizanje još jednog snage 117 megavata, kao i da je uradjena studija koja je pokazala velike potencijale za iskorišćavanje solarne energije.

Vasić je rekao da lokalna samouprava razmišlja da 3.000 hektara državnog zemljišta iskoristi za proizvodnju biomase i otvaranje postrojenja gde bi se proizvodila energija koju bi koristila lokalna industrija, a taj projekat mogao bi da obezbedi posao za oko 200 ljudi.
 
Debata u Vršcu deo je serije dogadjaja koji Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u Beogradu organizuju u 17 gradova Srbije u saradnji sa Evropskim pokretom Srbija Sremska Mitrovica i Kraljevo.

Ti skupovi se održavaju u okviru projekta "Evropa za mene" koji podržava delegacija EU u Srbiji sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u prosecu evropskih integracija i gradjanima pruže proverene i korisne informacije.


KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.