AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.10.2017 14:15 > 16.10 14:29

Srbiji nedostaje referentna laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane

Srbiji nedostaje referentna laboratorija koja bi nadzirala rad ostalih laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora direkcije za Nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Slavoljub Stanojević.

On je novinarima na okruglom stolu u Beogradu povodom Svetskog dana zdrave hrane rekao da u Srbiji postoji mreža ovlašćenih laboratorija koje se bave ispitivanjem bezbednosti hrane, ali nedostaje "krovna institucija koja bi na neki način obezbedjivala superviziju rada laboratorija, eksternu proveru kvaliteta i sigurnosti onoga što rade laboratorije".

"Naše laboratorije su akreditovane, ovlašćene i vrlo uspešno rade decenijama, ali u kontekstu približavanja Srbije Evropskoj uniji, ono što se očekuje jeste da naši sistemi budu kompatibilni sa onim što želimo da postignemo u odnosu na partnere u inostranstvu", kazao je Stanojević.

Zamenik direktora sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da treba razgraničiti šta je zdrava a šta bezbedna hrana.

"Sigurno je da je hrana u Srbiji bezbedna za upotrebu i da se redovno kontroliše jer postoji čitav sistem institucija koje to regulišu", kazao je Bogunović.

On je objasnio da je zdrava hrana većeg kvaliteta zbog načina na koji se priprema, koje sirovinske sastojke ima, da li se izgubio neki nutricionistički deo tokom obrade i u kojoj meri.

Nutricionistkinja Dragana Šiljegović Filipović rekla je da je potrebno da se šira javnost u Srbiji uključi u edukaciju ljudi o potrebi zdrave ishrane.

"Mnoge hronične bolesti su posledica loše ishrane. Kada pogledamo decu koja su sve više gojazna, može se reći da se ne hranimo zdravo", istakla je ona.

Ocenila je da važno da se u vrtićima i školama deca najranijeg uzrasta uče šta je zdrav obrok i da se to dalje nastavlja, da ne bude samo trenutan trend.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.