AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.10.2017 14:50 > 20.10 15:28

Kompanije iz Merilenda zainteresovane za ulaganje u zaštitu životne sredine i energetiku


Privrednici iz savezne američke države Merilend potvrdili su danas, na završetku posete Srbiji, da su zainteresovani za saradnju i ulaganje u oblast zaštite životne sredine, energetike i rudarstva sa domaćim privrednicima, ali republičkim i lokalnim upravama. Predstavnik kompanije Metropolitan solušns (Metropolitan Solutians) Hauard Junger (Howard Unger) kazao je da se njegova kompanija, koja se bavi konsaltingom i inženjerskim rešenjima u oblasti zaštite životne sredine, zainteresovana za ulaganje i saradnju u izgradnju centara za upravljanje i preradu otpada, unapredjenje kvaliteta vazduha i preradu otpadnih voda.

"U Srbiji postoji mnogo mogućnosti za saradnju. Moj primarni cilj je da u Srbiju dovedem druge investiture koji bi nakon analize konkretrnih projekata mogli da postanu partneri državi ili drugim kompanijama odavde", rekao je on.

Kako je istakao, lokalni zvaničnici sa kojima se sretao, pokazali su veliki interes za saradnju i primenu najnovijih tehnologija u zaštiti životne sredine, i istakli da im je pomoć firmi, kao što su one iz Merilenda neophodna.

Prema rečima predstavnika kompanije Envajrmentali konsius tehnolodži (Environmental conscious technology) Hauarda Talbota (Howard Talbott), njegova firma, koja se pored ostalog bavi tehnologijama za prečišćavanje voda i sanacijama nakon izlivanja nafte i gasa, zainteresovana je za saradnju u oblastima energetike, poljoprivrede i zdravlja.

On je naveo da njegova kompanija može da ponudi nova rešenja u oblasti industrije goriva i rudarstva koja mogu da istovremeno pomognu smanjenu negativnih efekata proizvodnje, bez uticaja na profit.

"U planu je uspostavljanje saradnju i s Naftnom industrijom Srbije", kazao je Talbot.

On smatra i da bi Srbija, uz pomoć kompanija iz Merilenda, mogla da postane lider u Evropi u primeni novih tehnologija u oblasti upravljanja otpadnim vodama.

Prema oceni predstavnika kompanije Rigrin orgeniks (Regreen organics) Džefrija Kemera (Jeffry Camera),  koja se bavi tehnologijama pretvaranja čvrstog otpada i organskih materijala u djubrivo, stočnu hranu i pelet, Srbija se pokazala kao zemlja velikih mogućnosti za saradnju.

"Prepoznali smo da su problemi slični onima sa kojima se suočavamo u Americi, zbog čega mislimo da možemo da ponudimo saradnju u njihovom rešavanju", kazao je on.

Kemera je istakao, da su dve ključne stvari u kojima bi njegova kompanija mogla da sardjuje sa lokalnim samoupravama i firmama iz Srbije, upravljanje čvrstim otpadom, kao i izgradnji sanitarnih deponija.

"Mi smo zainteresovani za javno-privatna partnerstva u Srbiji u oblasti zbrinjavanja otpada. Srbiji je potrebno da nadje alternativne metode i rešenja, suportne dosadašnjoj praksi, kako otpad na deponije ne bi bio odlagan bez mogućnosti da bude maksimalno iskorišćen kao sirovina", kazao je on.

Političko-privredna delegacija iz Merilenda, sa 10 kompanija koje se bave konsaltingom i novim tehnologijama u zaštiti životne sredine, tokom višednevnog boravka u Srbiji posetila je Beograd, Novi Sad i Niš i razgovarala sa ministrima zaštite životne sredine i energetike Goranom Trivanom i Aleksandrom Antićem, kao i predstavnicima pokrainske vlade i lokalnih samouprava o mogućnostima saradnje i ulaganja u ekološke projekte.

U planu je da delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i predstavnici najvećih energetskih kompanija do kraja godine posete Merilend i razgovaraju sa predstavnicima univerziteta i stručnjacima o mogućnostima primene tehnoloških rešenja u toj industriji koja omogućavaju najbolju zaštitu okoline.

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDEProdukcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.