AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.10.2017 15:25 > 20.10 15:40

Stručnjaci upozoravaju:Trećina hrane gubi se u lancu snabdevanja

Čovečanstvo proizvodi oko četiri milijarde tona hrane godišnje, ali je alarmantno što studije pokazuju da se oko jedne trećine te hrane izgubi ili pretvori u otpad u lancu snabdevanja, rečeno je danas na predavanju u Privrednoj komori Srbije.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radmilo Pešić je na predavanju "Hrana i poljoprivredni resursi za 21. vek" istakao da se hrana najviše gubi zbog neracionalne upotrebe, manipulacija u transportu i lošem skladištenju.

"Najmanji gubitak hrane je u domaćinstvima, kod krajnjih potrošača, a lanac snabdevanja od njive do trpeze treba smanjiti", istakao je Pešić.

On je dodao da je potrebno da ljudi promene svoje navike i da počnu da uvažavaju ekološke i zdravstvene kriterijume, ali i da razmišljaju o održivom načinu života.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je veliki problem što se nije mnogo uradilo na prilagodjavanju klimatskim promenama, ali i da je to problem u svim zemljama sveta.

"U Srbiji se mnogo više mora učiniti na promeni agrotehničke prakse, odnosno uvodjenju kultura i sorti otpornih na klimatske potrebe", kazao je Pešić i istakao da agrarna politika subvencijama treba da olakša gajenje tih kultura, dok subvencije za gorivo i djubrivo "treba otpisati jer se tako proizvode klimatske promene".

On je dodao da je u Srbiji neophodno i integralno upravljanje slivovima vode, kako zbog energetike i vodosnabdevanja, tako i zbog poljoprivrede.

Predavanje je organizovala Privredna komora Srbije i srpska podružnica Rimskog kluba.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.