AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.10.2017 16:50 > 20.10 17:22

Američka kompanija Frejteh poklonila Srbiji dva uredjaja za dekontaminaciju zemljišta

Američka kompanija Frejteh poklonila je danas Srbiji dva uredjaja za dekontaminaciju zemljišta, od kojih je jedan namenjen Agenciji za zaštitu životne sredine, a drugi će biti dodeljen nekom od instituta koji se bave ispitivanjem kvaliteta zemljišta.

"Uredjaj za regulaciju kvalitet zemljišta eliminiše štetne materije, pa čak i arsenik, a koristi se u više od 20 zemalja", rekao je predstavnik kompanije Frejteh Dejvid Roberts, član privredno-političke delegacije savezne američke države Merilend koja u Srbiji boravi od 15. oktobra. Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović istakao je da je uspostavljanje saradnje sa SAD  u oblasti zaštite životne sredine "istorjski korak za Srbiju".

"Uredjaj je revolucionaran i na efikasan način dekontaminira zemljište", kazao je Radović nakon uručenja donacije u Palati Srbija.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je Merilend vodeća država u Americi u primeni standarda za zaštitu životne sredine.

"Američke kompanije s kojima smo uspostavili kontakt od januara ove godine pokazale su veliko interesovanje za saradnju u oblasti očuvanja okoline upravljanja otpadom, remedijaciji zemljišta i prečišćavanju voda", kazao je Trivan.

Dodao je i da slede konkretni dogovori oko ulaganja američkih kompanija, ali i zajedničkih investicija u Srbiji u oblasti ekologije.

Srbiji su narednih godina, prema njegovim rečima, potrebna ulaganja u zaštitu okoline od 15 milijardi evra.

"Agencija za zaštitu životne sredine dobiće veće nadležnosti i biće mozak u borbi za očuvanje prirode", rekao je Trivan.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDEProdukcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.