AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.10.2017 15:20 > 21.10 15:50

Društvo za zaštitu ptica: Pomor gavranova kod Valjeva

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštio je danas da su ribočuvari i lovočuvari na levoj obali Kolubare kod Valjeva pronašli 20 uginulih gavranova koji su, kako se sumnja, otrovani.

Mrve ptice našli su ribočuvar Ognjen Krnetić i lovočuvar Željko Damnjanović.

"Pored mrtvih ptica pronašli smo gomile ribljih iznutrica, a koje su verovatno bile posute nekim otrovom. Ko zna koliko i šta bi se sve otrovalo da nismo naišli", rekao je Krnetić.

Odmah po pronalasku mrtvih ptica policajci PU Valjevo obavili su uvidjaj i obaveštene su nadležne inspekcijske službe.

Procenjena šteta tog incidenta je pola miliona dinara, a za počinioce je predvidjena i kazna zatvora do tri godine.

"Ove nedelje doneta je prva presuda za trovanje zaštićenih vrsta ptica. Odlukom tužilaštva iz Kikinde, meštanin Crne Bare kod Novog Kneževca, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran, kažnjen je zbog trovanja pet ždralova sa 400.000 dinara. No, loše vesti o novim slučajevima trovanja ptica i dalje pristižu", rekao je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Draženko Rajkovć.

Prema nedavno objavljenom izveštaju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, od 2000. godine do danas zabeleženo je 169 slučajeva trovanja u kojima su stradale 733 divlje ptice. Samo tokom 2016. godine 100 ptica stradalo je od raznih otrova, a medju njima su brojne strogo zaštićene i ugrožene ptičije vrste.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.