AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.11.2017 10:20 > 20.11 10:38

Stručnjaci upozoravaju na seču šume na zaštićenom području Kopaonika

Na više lokaliteta Nacionalnog parka "Kopaonik" poslednjih meseci posečeno je više od 3.000 kubnih metara šume koja sa razlogom decenijama nije eksploatisana, upozorilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Dok ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mesecima najavljuje opsežne akcije pošumljavanja u nekim delovima Srbije šume nemilosrdno seku. Problem nije samo ilegalna seča i kradja drveta, već i katastrofalno upravljanje šumama, čak i u zaštićenim područjima", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Navodi se da su posetioci Jankovih bara u Nacionalnom parku "Kopaonik" bili "šokirani prizorom ogoljenog zemljišta i stotina panjeva, trupaca i razbacanih grana na mestu gde je rasla stoletna četinarska šuma".

"Stare i biološki najvrednije šume ubrzano nestaju širom Srbije. Do sada su na udaru drvoseča bile uglavnom šume u privatnoj svojini, ali poslednjih godina sve učestalija su pustošenja u zaštićenim područjima – rezervatima prirode i nacionalnim parkovima", piše u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Predsednik Društva Milan Ružić je podsetio da je Vlada Srbije uredbom zaštitila Kopaonik kao strogi rezervat u kome osim turističkih poseta i naučno-istraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje.

Nemarnim odnosom ljudi prema prirodi, kako ističu stručnjaka, nestale su populacije mnogih strogo zaštićenih i ugroženih vrsta poput puha lešnikara, crne žune, gaćaste kukumavke i dugorepe sove.

"Vandalsko uništavanje šuma, osim osiromašenja biološke raznolikosti, doprinosi eroziji, novim poplavama i gubitku pijaće vode", upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica koje je uputilo protest nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i rukovodstvu Nacionalnog parka "Kopaonik" sa zahtevom da im se hitno dostave informacije o seči šuma na zaštićenom području.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.