AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.12.2017 15:15 > 05.12 15:33

EBRD pokreće u Srbiji zelene inovacione vaučere

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće u Srbiji Program zelenih inovacionih vaučera čiji je cilj da poveže mala i srednja preduzeća (MPS) sa lokalnim organizacijama koje se bave istraživanjem radi efikasnijeg upravljanja resursima koje koriste za proizvodnju.

EBRD će, kako je danas saopšteno na promotivnom skupu Zeleni inovacioni vaučeri u Privrednoj komori Srbije, finansirati inovativna istraživanja čija je vrednost od 4.000 evra do 20.000 evra, a uslov je da preduzeća snose najmanje 10 odsto ukupnih troškova.

Rok za prijavu za zelene vaučere i novčana sredstva počeo je danas a mogu se prijaviti MSP koja su zainteresovana za razvoj novih tehnologija radi efikasnijeg korišćenja resursa. Uslov je da su te firme u privatnom i domaćem vlasništvu, da posluju stabilno i rade najmanje dve godine.

Savetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Bojan Lalić rekao je da je Vlada spremna da podstiče inovacije, a resorno ministarstvo da postane koordinator kako bi se izbegla stihija u istraživanju.

"Srbija želi da bude prepoznatljiva po inovacijama, ali će umerenu prednost dati razvojnim nad istraživačkim programima kojima mogu da se bave bogate zemlje", rekao je Lalić.

Dodao je da su inovacije ekonomska kategorija i da država treba da kreira ambijent za njihov razvoj kako bi one omogućile proizvodnju konkurentne robe, a istovremeno smanjile zagadjenje, čuvale životnu sredinu i štedele resurse koje koriste.

Direktor kancelarije EBRD u Beogradu Danijel Berg rekao je da velika preduzeća iznalaze način da finansiraju inovacije, a malim firmama su mogućnosti mnogo skromnije.

"Želimo da u Srbiji podstičemo rast inovacija. Naši programi su fokusirani na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, racionalnu potrošnju vode i materijala kao i na projekte prilagodjavanja na klimatske promene", rekao je Berg.

On je istakao da 50 odsto sredstava EBRD troši za finansiranje projekata za "zelenu" privredu, a cilj je da 2020. godine 40 odsto evropske privrede bude u tom statusu.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.