AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.05.2018 16:25

Za zaštitu životne sredine u Srbiji potrebno više novca i bolja saradnja različitih sektora (VIDEO)

Najveći problemi u vezi sa zaštitom životne sredine u Srbiji su nedostatak novca kao i neodgovarajuća saradnja medju sektorima, ključni je zaključak izveštaja o napretku Srbije u pripremama za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27. sa Evropskom unijom, koji je danas predstavljen.

"Izveštaj o (ne)napretku" radilo je 11 nevladinih organizacija, članica grupe "Koalicija 27".
Duška Dimović iz "Koalicije 27" rekla je novinarima da je jedan od najvećih problema to što "Zeleni fond nije operativan" i što ne postoje adekvatna sredstva koja bi bila uložena u zaštitu životne sredine.

"Ministarstvo zaštite životne sredine se trudi da uradi što je moguće više i postoji napredak u tom smislu, ali čitava Vlada nije prepoznala zaštitu životne sredine kao prioritet, jer ako ima političke volje, onda je to praćeno finansijama, a s obzirom da je 0,5 odsto BDP-a izdvojeno za životnu sredinu, to pokazuje da nije prioritet Vlade", istakla je Dimovićeva.

Prema njenim rečima, medju sektorima ne postoji dobra saradnja, a, kako je istakla, potrebno je shvatiti da zaštita životne sredine nije "stvar samo jednog ministarstva".

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da postoji napredak, ali da je glavni problem "nerazumevanje u vezi s načinom finansiranja svih oblasti u životnoj sredini".

"S Ministarstvom finansija biće razgovora u izradi novog budžeta, da sav novac koji se u Srbiji prikupi od zelenih taksi i naknada, zapravo udje u budžetski fond Ministarstva životne sredine i to će biti način da iz sopstvenih sredstava finansiramo, za početak, dobar deo administrativnih delova u vezi s poglavljem 27", istakao je Trivan.

Kako je rekao, potrebno je i sredstva koristiti namenski, jer i "ta mala sredstva koja imamo, često se ne koriste namenski".

"Ove godine ćemo itekako pratiti kako se koriste te pare", istakao je Trivan.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.