AAA

ZELENA-SRBIJA | 29.11.2018 11:25 > 29.11 12:02

IFC: Beograd može da privuče 5,5 milijardi dolara klimatskih investicija

Gradovi u zemljama u usponu imaju potencijal da privuku više od 29,4 biliona dolara investicija koje će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena do 2030. godine, a Beograd nudi mogućnosti za investicije vredne 5,5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Medjunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupe Svetske banke.

Izveštaj analizira ciljeve gradova u vezi sa klimom i akcione planove u prioritetnim sektorima poput zelenih zgrada, javnog prevoza, električnih vozila, otpada, vodosnabdevanja i obnovljive energije.

"Kako više od polovine svetske populacije trenutno živi u urbanim oblastima, gradovi troše preko dve trećine svetske energije i odgovorni su za više od 70 odsto globalnih emisija ugljen-dioksida. Način na koji se gradovi budu bavili pitanjem klimatskih promena biće od suštinskog značaja za napore da se globalno zagrevanje zadrži na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa, prema Medjudržavnom panelu o klimatskim promenama (IPCC)", navodi se u saopštenju IFC-a.

Ukazano je da će u zaštiti od klimaskih promena biti neophodno da javni sektor sprovede reforme koje će omogućiti privlačenje više novca privatnog sektora.

Procena IFC-a je da će se na zelene zgrade odnositi 24,7 biliona dolara potencijalnih klimatskih investicija u gradove, da značajan investicioni potencijal leži u rešenjima za transport koja za posledicu imaju manju emisiju ugljen-dioksida, poput energetski efikasnog javnog prevoza (jedan bilion dolara) i električnih vozila (1,6 biliona dolara) i da čista energija (842 milijarde dolara), vodosnabdevanje (jedan bilion dolara) i otpad (200 milijardi dolara) ostaju ključne komponente održivog urbanog razvoja.

Istaknuto je da Beograd moće da privuče najviše klimatskih investicija u zelene zgrade (1,8 milijardi dolara), kao i u javni prevoz i vodosnabdevanje.
 
"Cilj Beograda je da postane 'pametan' grad koji se oslanja na viziju urbanog razvoja fokusiranu na dizajn i primenu novih gradskih propisa, uredjenje reka, rečnih obala i javnih prostora, primenu novih tehnologija i na prilagodjavanje klimatskim promenama", piše u izveštaju IFC-a.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.