AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.12.2018 22:55

Kalifornija prva u SAD naredila da nove kuće moraju koristiti solarnu energiju

Kalifornija je prva u SAD koja zahteva da sve kuće koje budu izgrađene od 2020. godine moraju imati i napajanje energijom iz solarnih izvora.

Tu odluku je danas jednoglasano donela Komisije za standarde zgrada, a u sredu je odobrila Komisija za energetiku da bi se ispunio cilj od pre jedne decenije da se predje na čistiju energiju.

"Ove odredbe su stvarno istorijske i biće signal za sve ostale", rekao je Kent Sasaki, inženjer konstrukcije i jedan od šest komesara za standarde. "To je početak značajnog poboljšanja u načinu proizvodnje energije i smanjenju potrošnje fosilnog goriva", dodao je on.

Komisija je pre dodnošenja odluke dobila 300 pisama protivnika te nove obaveze koji se pozivaju na dodatne troškove.

Zvaničnici su procenili da će ta nova odredba dodati 10.000 dolara na trošak izgradnje jedne porodične kuće oko 8.400 dolara od dodavanja solarnih kolektora i oko 1.500 dolara za povećanje energetske efikasnosti.

Međutim, ti rashodi bi bili kompenzovani nižim računima za komunalije tokom 30-godišnjeg životnog veka solarnih panela, naveli su zvaničnici. 

Kućevlasnici će imati dve opcije koje unapred eliminišu rashode za dodavanje uredjaja za korišćenje solarne energije: iznajmljivanje solarnih panela, ili potpisivanje ugovora o kupovini struje od solarne energije bez kupovine panela, rekao je Dru Boan, izvršni direktor energetske komisije.

Jedan predstavnik solarne industrije rekao je da će neto ušteda od dodavanja solarne energije biti oko 40 dolara (35 evra) mesečno ili skoro 500 dolara (440 evra) godišnje.

Graditelji kuća za stanovanje se već godinama pripremaju da ispune zahtev da sve nove kuće budu "neto nultne" tako da same tokom godine iz solarnih izvora proizvode dovoljno energije da nadoknade svu potrošenu električnu energiju i prirodni gas iz javne mreže.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.