AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.12.2018 22:35 > 10.12 22:42

Karić: Otvaranje Poglavlja 27 o zaštiti životne sredine verovatno krajem 2019. godine

Srbija bi pregovore o Poglevlju 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, mogla da otvori krajem 2019. godine, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić.

"Trenutno smo u fazi neformalnih konsultacija sa Evropskom komisijom. Prvi nacrt ove pregovaračke pozicije predat je Evropskoj komisiji 5. juna ove godine. Trenutno pripremamo drugi nacrt pregovaračke pozicije koji ćemo predati do karja ove godine u koji će biti unete dopune na osnovu sugestija Evropske komisije. Nadamo se da ćemo tokom sledeće godine završiti sve i biti u mogućnosti da otvorimo poglavlje do kraja 2019.", kazao je Karić na skupu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o tome šta donose pregovori o Poglavlju 27.

Karić je naveo da će se raditi još osam specifičnih planova u različitim oblastima, poput onih u oblasti vazduha, hemikalija, ali i na finalizaciji propisa o nacionalnim emisijama gasova, kao i na izradi niza stateških dokumenata poput stategije za klimatske promene i strategije i akcionog plana za upravljanje otpadom.

Prema njevim rečima, najkomplikovanije i najteže direktive koje će Srbija morati da ispuni u procesu pristupanja EU su one koje se odnose na otpad, otpadne vode i industriju.

Karić je objasnio da ima devet specifičnih planova implementacije za te tri oblasti, navodeći da je veoma važno da se to sprovede na pravi način, kako Srbija ne bi došla u situaciju da mora da zatvara odredjena postrojenja, poput zemalja u okruženju koje su pristupile EU, ili da ostane bez čitavih industrija.

Kako je dodao, u finalnoj fazi izrade je i akcioni plan za razvoj administrativih kapaciteta koji će dati presek stanja spremnosti institucija da se primeni Poglavlje 27 na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Ministarstvo priprema i višegodišnji investicioni i finansijski plan za dostizanje obaveznog nivoa zaštite životne sredine u skladu sa standardima EU, a razmatra se i osnivanje i posebne agencije za investicije u životnoj sredini, jer će se potreba za ulaganjem u tu oblast povećavati.

"Poglavlje 27 moramo da uradimo zbog naših gradjanki i gradjana. Kvalitet života, životne sredine, zdravlje gradjana važniji su od formalnog priznanja Brisela", naglasio je Karić.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić kazao je da veliki deo zahteva iz Poglavlja 27 treba da se sprovede na nivou lokalnih samouprava koje treba da spreme i gradjene i privredu, pripreme projekte i finansijska sredstva.

"Poglavlje 27 je najskuplje poglavlje kome Srbija trba da se prilagodi i zato je važno da lokalne samuprave budu spremne. Zbog toga ukazujemo da trenutno nedostaju ljudi, projekti i sredstva za koja možemo biti sigurni da mogu da se upotrebe za ove namene", rekao je Staničić.

Kako je naveo, lokalne samouprave razumeju šta treba da urade, ali nemaju dovoljno svojih finansijskih sredstava za izradu kvalitetnih projekata i analize uticaja na životnu sredinu.

Staničić je ipak istakao da obaveze koje Srbiji predstoje po pitanju Poglavlja 27 treba shvatiti i kao mogućnost za otvaranje novih radnih mesta i razvoj zemlje u ceini, jer se radi o nizu projekata koji zahtevaju velika ulaganja, pre svega u oblasti prečišćavanja otpadnih voda.
Ceo video materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.