AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.12.2018 15:45 > 14.12 15:55

Atanasijević: Aleksandrovačko jezero je ekološka bomba

Grad Vranje raspisao je javnu nabavku za izradu projekta tehničke dokumentacije za čišćenje i sanaciju Aleksandrovačkog jezera čija je voda toliko zagadjena da bukvalno predstavlja ekološku bombu svega nekoliko kilometara od centra grada, izjavio je danas gradski većnik zadužen za ekologiju, Žikica Atanasijević.

Aleksandrovačko jezero je veštačko, dugačko 250 metara, široko 50 metara, a pre zagadjenja je bilo izletište Vranjanaca. Atanasijević je za agenciju Beta izjavio da u jezeru godinama zagadjenja ne postoji životinjski svet, da je grad izdao upozorenje da voda nije preporučljiva ni za kakav način upotrebe, niti za navodnjavanje.

"Zagadjenje su izazvale modrozelene alge koje su se pojavile i nakon sanacije jezera koja je izvršena pre desetak godina. Jezerska voda nije za bilo kakav vid upotrebe, a naročito nije za kupanje, iako je Aleksandrovačko jezero upravo i bilo zamišljeno kao turističko", kazao je Antanasijević.

Atanasijević je naveo da postoji nada da problem može da se reši uz pomoć sredstava za koja će se u 2019. godini konkurisati kod nadležnog ministarstva i pretpristupnih fondova Evropske unije IPA.

"Verovatno će voda iz jezera morati da se ispusti, za šta će biti potrebni prethodni hemijski tretman da se zagadjenje ne bi proširilo i na Južnu Moravu, gde voda treba da ode, ali o tome će zadnju reč dati ljudi iz struke", rekao je Antanasijević.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.