AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.01.2019 17:50 > 08.01 20:18

Mitić: Kvalitet vazduha u Srbiji mnogo lošiji nego u zemljama okruženja


Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Bojan Mitić upozorio je da u Srbiji približno 2,5 miliona gradjana udiše prekomerno zagadjen vazduh.

U pisanoj izjavi Mitić je naveo da je situacija najalarmantnija u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Boru, Valjevu, Užicu, Smederevu, Subotici i Sremskoj Mitrovici, koje je nazvao "dobro poznatim crnim tačkama na mapi Srbije".

"Za razliku od uporedivih zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), koje su od početka ovog veka gotovo prepolovile emisiju zagadjujućih materija u vazduh, kod nas je ona ili ostala nepromenjena ili je čak povećana. Emisija sumpor-dioksida po stanovniku je u Srbiji čak za 350 odsto veća od proseka u zemljama CIE, suspendovanih čestica za oko 70 odsto, a oksida azota, ugljen-monoksida i organskih materija za oko 30 odsto", rekao je Mitić.

On je ocenio da je zagadjenje vazduha jedan od najvećih zdravstvenih rizika koji potiče iz životne sredine, kao i da se u Srbiji tom problemu ne pridaje dovoljno značaja.

"Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da su samo suspendovane čestice manje od 10 mikrona (PM10), koje prilikom udisanja napadaju respiratorni sistem čoveka, svake godine odgovorne za preuranjenu smrt više od 5.400 ljudi u Srbiji. Posebno su ugrožena deca, trudnice, stari i bolesni", kazao je Mitić.

Prema njegovim rečima, najveći zagadjivači vazduha u Srbiji su termoelektrane i gradske toplane, a u lokalnim sredinama to su javne ustanove i domaćinstva sa kotlarnicama i ložištima.

"Zaštita životne sredine očigledno nije prioritet vlade Srbije, koja u ove svrhe godišnje izdvaja manje od 0,5 odsto BDP-a, dok se u zemljama EU za iste namene u proseku troši oko 2 odsto BDP-a. Poglavlje 27 u pregovorima sa EU je finansijski najzahtevnije poglavlje i troškovi uskladjivanja te oblasti sa tekovinama EU do 2030. godine su procenjeni na oko 15 milijardi evra", dodao je Mitić.

Mitić je takodje naveo da je Zeleni fond, koji je osnovan 2016. godine, "budžetska linija sa ograničenim efektom", s obzirom da će od prikupljenih 12 milijardi dinara Ministarstvu zaštite životne sredine na raspolaganju biti manje od polovine tog novca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.