AAA

ZELENA-SRBIJA | 25.02.2019 13:35 > 25.02 13:51

Udruženje za ambalažu i zaštitu životne sredine za uvodjenje obaveze razvrstavanja otpada

Članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine (SEPEN) saopštile su danas da rezultati studije o prikupljanju i reciklaži pokazuju da je u Srbiji neophodno uvesti obavezu domaćinstava da razvrstavaju svoj otpad i povećati naknadu za odlaganje otpada.

Osim toga, kako se navodi, za rešavaje problema otpada potrebno je uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem, uvodjenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora i obezbedjivanje jednakih pravila za sve aktere.

"Postojeći sistem u Srbiji zahteva dodatna ulaganja i podizanje naknade za odlaganje otpada, dok je istovremeno neophodno ojačati sisteme za sprovodjenje prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u lokalnim samoupravama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trošak unapredjenja postojećeg sistema projektovan na oko 200 miliona evra i da bi u narednih 10 godina trebalo obezbediti prikupljanje i reciklažu oko 64 odsto ambalažnog otpada, a trenutni cilj u EU je 65 odsto.

"Eventualno uvodjenje alternativnih sistema, kao što je sistem višematerijalnog depozita, značajno podiže troškove za isti vremenski period, i to na oko 1,1 milijardu evra, a rezultat bi bio oko 75 odsto prikupljenog i recikliranog ambalažnog otpada", rekao je generalni sekretar SEPEN-a Srdjan Sušić.

To udruženje ponovo poziva na što efikasniji dijalog sa donosiocima odluka u Srbiji, kako bi se finansijsko opterećenje potrošača u Srbiji svelo na minimum.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.