AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.03.2019 11:10 > 12.03 11:10

VOICE: Lokalne samouprave budžete za zaštitu životne sredine troše nenamenski

Lokalne samouprave u Srbiji budžetske prihode namenjene zaštiti životne sredine već godinama troše nenamenski i u svrhe koje se ekologijom često nemaju veze, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Stvari su se dodatno pogoršale tokom poslednje tri godine, nakon usvajanja izmena zakona o budžetskom sistemu kojima je omogućeno da se namenska sredstva iz budžeta troše na druge stavke, čime je praktično legalizovana praksa koju lokalne samouprave sprovode, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Predstavnik Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca Dejan Maksimović rekao je da od 3,5 milijarde dinara, koliki su bili ukupni rashodi lokalnih zelenih budžetskih fondova u Srbiji u 2015, čak oko milijardu dinara je otišlo na subvencije komunalnim preduzećima, uredjenje atarskih puteva, suzbijanje komaraca, izgradnju saobraćajnica i druge komunalne infrastrukture.

Prema navodima Igora Jezdimirovića iz novosadske nevladine organizacije Inženjeri zaštite životne sredine, takva praksa može biti ne samo pogubna po zdravlje gradjana, već i loše utiče na proces približavanja Srbije Evropskoj Uniji.

"Značajan deo onoga što Srbija treba da ispuni kroz pregovaračko poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine, odnosi se na obaveze opština i gradova, a oni te obaveze sada ne ispunjavaju", naglašava Jezdimirović za VOICE.

Da bi ispunila uslove za članstvo u EU i usaglasila svoju regulativu i praksu sa evropskom, Srbija prema procenama u narednim godinama treba da potroši više od 10 milijardi evra na rešavanje problema u zaštiti životne sredine, naveo je Dejan Maksimović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.