AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.04.2019 13:10 > 16.04 13:10

Sutra potpisivanje ugovora o sufinansiranju najboljih rešenja za smanjenje CO2

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisaće sutra ugovor o sufinansiranju pet najboljih inovativnih rešenja koja su nagradjena u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene".

Na javni poziv "Izazov za inovativna rešenja", koji je raspisan u okviru projekta, pristiglo je 111 predloga iz čitave zemlje za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, saopštili su organizatori.

Stručna komisija odabrala je 34 najbolja projekta, od kojih je 25 dobilo do 10.000 dolara početne finansijske pomoći da razvije ideju u Klimatskom inkubatoru, u kome je priliku za razvijanje projekata dobilo još devet timova kojima su omogućeni podrška mentora i kontakti sa potencijalnim investitorima.

Nakon rada u Klimatskom inkubatoru, od tih projekata odabrano je pet najzrelijih inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela koji su ocenjeni kao najspremniji za realizaciju, a doprineće povećanju energetske i troškovne efikasnosti, kao i udela energije iz obnovljivih izvora i poboljšanom upravljanju otpadom zbog čega će dobiti bespovratna sredstva.

Ugovore o dodeli sredstava za sufinansiranje sa predstavnicima najboljih timova potpisaće zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera, a potpisivanju će prisustvovati ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Na javni poziv mogli su da se jave svi gradjani Srbije, kompanije, naučno-istraživačke i akademske ustanove, organizacije civilnog društva, kao i lokalne samouprave i predstave svoje tehnološke ili poslovne inovativne modele koji utiču na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ili se bore protiv klimatskih promena.

Javni poziv "Izazovi za inovativna rešenja" pokrenut je zbog porasta ekstremnih vremenskih pojava izazvanih klimatskim promenama, koje menjaju životnu sredinu i privredu, ali i sve više utiču na svakodnevni život gradjana.

Srbija je u obavezi da ispuni medjunarodne obaveze u oblasti zaštite životne sredine koje je preuzela, odnosno da unapredi stanje životne sredine za buduće generacije i postane racionalna u trošenju energije i prirodnih resursa.

Projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku UNDP-a i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a ima za cilj inovacije i partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora u pružanju klimatski pametnih i inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Srbiji, vlade Švedske i Švajcarske, Fond za inovacionu delatnost i Stalna konferencije gradova i opština.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.