AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.04.2019 17:00 > 17.04 18:12

Za pet inovativnih ekoloških projekata 470.000 dolara bespovratne pomoći


Ministarstvo zaštite životne sredine Serbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su danas 470.000 dolara bespovratnih sredstava za realizaciju pet inovativnih tehnoloških rešenja i poslovnih modela za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, koja su nagradjena u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene".

Bespovratna sredstva dobile su kompanije: JKP "Toplana-Šabac", "Eso Tron" iz  Rumenke, "Jugo-Impex" iz Niša, "Sanicula" iz Paraćina i "GreenEnergy Point" iz Boljevca, a realizacija njihovih ideja doprineće povećanju energetske i troškovne efikasnosti, povećanju udela energije iz obnovljivih izvora, stimulisanju cirkularne ekonomije i poboljšanom upravljanju otpadom širom Srbije.

"Ukupna vrednost investicija projekata koja će biti sufinansirane iznosi oko 11 miliona dolara, a očekuje se da će smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, u periodu životnog veka nagradjenih projekata biti oko 500.000 tona CO2", rekla je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera na ceremoniji potpisivanja sporazuma o dodeli sredstava za sufinansiranje.

Ona je istakla da je ovo i početak novog načina saradnje UNDP-a sa kompanijama u Srbiji koji će, kako očekuje, omogućiti realizaciju više projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

"UNDP pomaže realizaciju projekata kako bi doprineo borbi protiv klimatskih promena i održivom razvoju u Srbiji. Ublažavanje klimatskih promena je investicija u poslovanje. Smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte štedi novac putem poboljšanja energetske efikasnosti, smanjenja troškova proizvodnje i rasta prodaje, čineći kompanije tržišno konkurentnijim", rekla je Nedera.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan kazao je da je projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", "jedan je od najvažnijih projekata koje Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi zato što podrazumeva stručnost, finansijsku podršku, inovativnost i konkretne rezultate".

"Dosta je Srbija bila prljava i musava, hoćemo da rešavamo pitanje životne sredine zajedno i konkretno. Ministarstvo će nastaviti da podržava inovativne ideje i nova tehnološka rešenja koja će dati konkretne rezultate u borbi protiv klimatskih promena, ali i unapređenju životne sredine u najopštijem smislu", rekao je Trivan.

On je ocenio da je pet timova "napravilo sjajne predloge projekata koji će direktno uticati na smanjenje emisije CO2 i energetsku efikasnost" i istakao da je važno što je projekat podstakao rad u lokalnim samoupravama koje se suočavaju sa većim nerazumevanjem kada je u pitanju životna sredina, imaju manje novca, ali i stručnih kapaciteta od onih dostupnih u glavnom gradu.

Potfolio menadžer UNDP-a Miroslav Tadić podsetio je da su na javni poziv "Izazov za inovativna rešenja", raspisan u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", mogli da se jave svi građani Srbije, kompanije, naučno-istraživačke i akademske ustanove, organizacije civilnog društva, kao i lokalne samouprave i predstave svoje tehnološke ili poslovne inovativne modele koji utiču na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte ili se bore protiv klimatskih promena.

Kako je dodao, prvobitno nagradjena 34 inovativna projekta, od 111 pristiglih predloga, pored početne finansijske podrške, dobili su priliku da u Klimatskom inkubatoru, osnovanom u okviru projekta, razviju svoje ideje u projekte spremne za primenu u praksi.

Tadić je najavio da će još najmanje tri do četiri projekta, koja su bila u Klimatskom inkubatoru, do kraja godine takodje biti spremna za sufinansiranje.

Predstavnica kompanije "GreenEnergy Point" iz Boljevca Aleksandra Milovanivić kazala je da je njena firma u projekat korišćenja neopasnog drvnog otpada za proizvodnju toplotne i električne energije, a koji se prikuplja sa obala reka, iz šuma i poljoprivrednih gazdinstava ili otkupljuje od komunalnih preduzeća, uložila 10 miliona evra, kao i da je dobila 170.000 dolara bespovratnih sredstava.

Projekat će, kako je dodala, uštedeti 25.000 tona ekvivalenta CO2 godišnje, angažovaće oko 300 kooperanata, a biće otvoreno i nekoliko desetina novih radnih mesta.

Direktor JKP Toplane-Šabac Slobodan Jerotić naveo je da projekat njegovog preduzeća predstavlja nadogradnju postojećeg sistema daljinskog grejanaja, koji je poboljšao stepen korišćenja toplotnih izvora i smanjenja gubitka na grejnoj mreži, a odnosi se na upravljanje tom mrežom, kako bi se smanjila potrošnja goriva, emisije CO2, a time i cena grejanja.

Jerotić je kazao da je ukupna vrednost projekta 220.000 dolara, od čega se 40 odsto finansira sredstvima UNDP-a.

Bojan Gligić, predstavnik kompanije "Eso Tron" iz Rumenke, koja je dobila 50.000 dolara pomoći, kazao je da njihov projekat predlaže inovativni poslovni model za poboljšanje postojeće prakse u odvajanju organskog i neorganskog otpada, uključujući i novu metodu tretmana otpadnih ulja.

Prema njegovim rečima, do sada je uloženo oko 200.000 evra u projekat, a sada će početi i pilot projekat sakupljanja organskog otpada iz 20 restorana u Beogradu i Novom Sadu.

Predstavnik kompanije "Sanicula" iz Paraćina Novica Šutić naveo je da je njegova kompanija dobila pomoć za inovativni pristup proizvodnji peleta od biomase nastale preradom lekovitog bilja.

Šutić je kazao da firma proizvodi etarska ulja na oko 300 hektara i da će se oko 3.000 tona biološkog otpada koji godišnje ostane iz te produkcije sada da se koristi za proizvodnju peleta, koji će se ponovo koristiti u procesu proizvodnje ulja, umesto fosilnog goriva.

Predstavnica kompanije "Jugo-Impex" iz Niša Marija Vidaković, istakla je da se njihov projekat, za koji su dobili 100.000 dolara bespovratne pomoći, odnosi na izdvajanje freona iz pur pene, prilikom reciklaže rashladnih uredjaja, pri čemu se dobija novi proizvod, apsorbent koji može da se koristi za prikupljanje rasutih tečnosti poput benzina i nafte.

"Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" je petogodišnji projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, podrži razvoj projekata koji imaju za cilj da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime.

Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku UNDP-a i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Srbiji, vlade Švedske i Švajcarske, kao i nacionalni Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.
Ceo VIDEO materijal pronađite OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.